Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Tak velký počet zasažených bleskem nepamatuji, řekl primář liberecké traumatologie

Nakonec se při zásahu blesku při dětském dni ve Vratislavicích zranilo 22 lidí, devatenáct jich skončilo v liberecké nemocnici, dva v Jablonci a jedno dítě transportoval vrtulník do Prahy. Stav všech pacientů se ale podle vyjádření zástupců liberecké nemocnice rychle zlepšuje, většina z nich bude propuštěna ještě během pondělí, ostatní čekají ještě další vyšetření.

Kvůli zásahu blesku na akci nemocnice aktivovala traumaplán. „Během pár minut jsme aktivovali náš systém, vyrozuměli jsme naše zaměstnance. Krátce poté jsme od záchranné služby dostali informaci o zhruba patnácti zraněných,“ popsal primář traumatologie Martin Křivohlávek, který řídil zásah traumaplánu.

První zranění začali podle něj do nemocnice dojíždět během třiceti čtyřiceti minut. „U většiny pacientů se naštěstí jednalo jen o krátkodobé poruchy vědomí nebo drobné poruchy hybnosti končetin. Nebyly tam žádné zásadní poruchy rytmů. Jeden z pacientů byl resuscitován na místě a transportován jako první sanitou,“ dodal.

Silná bouřka, která se prohnala odpoledne Libercem, způsobila neštěstí na dětském dnu, který se konal v zámeckém parku ve Vratislavicích. Na akci, kterou navštívily stovky lidí, uhodil v areálu blesk. Nakonec se zranilo osmnáct lidí, liberecká...

V aktuální chvíli jsou ale podle něj všichni pacienti mimo ohrožení života „To je to nejpodstatnější,“ řekl. Traumaplán tak mohl být ukončen zhruba po hodině. „Prvního pacienta jsme dostali v 16:40, posledního v 17:15 a v 17:40 byl ukončený traumaplán," upřesnil.

Primář Křivohlávek ale podobný případ nepamatuje. „Většinou jde o jednotlivé osoby, že by to byla skupina osob, to je extrémně vzácné. Tak velký počet osob v naší nemocnici určitě nebyl a nepamatuji ani v České republice,“ řekl.

Pacienti v nemocnici měli po zásahu bleskem dvě nejčastější poranění. „Asi nejčastěji jsme tu viděli krátkodobé poruchy vědomí a drobné dočasné výpadky hybnosti končetin, to byly převažující poranění,“ řekl Křivohlávek.

Podle primáře oddělení urgentní medicíny Petra Kašáka by nakonec žádný z pacientů nemusel mít trvalé následky. „Klinický nález záleží na tom, kudy projde elektrický proud. V okamžiku, kdy dojde k zásahu. Lidské tkáně jsou různě vodivé pro elektrický proud, nejvíce vodivé jsou nervové tkáně a záleží na tom, jakou cestou proud půjde a které struktury budou poškozeny. Nemůžeme vyloučit trvalé postižení našich pacientů, naštěstí si myslíme, že u těch našich k tomu nedojde,“ vysvětlil s tím, že pacienti ale nadále budou sledováni.

I podle něj je zásah bleskem ojedinělý. „Po úderu bleskem jsou to případy ojedinělé, jsou to nízké jednotky za desetiletí,“ řekl.

Většina pacientů už zřejmě dnes půjde domů. „Většina pacientů bude pravděpodobně v průběhu dnešního dne po provedení kontrolních vyšetření propuštěna do ambulentní léčby. V nemocnici poté zůstane asi pět nebo šest pacientů, po dalších vyšetřeních a zhodnocení, že tam není žádný klinický nález, budou moci být propuštěni i oni,“ doplnil Křivohlávek.

Na dětském oddělení je devět dětí a pouze dvě měly neurologické příznaky ve smyslu drobného brnění. „Většina dětí se propustí ještě dnes, dvě zřejmě zůstanou, rozhodne ošetřující lékař," uzavřel Kašák.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Luboš Vrabec

Štítky nemocnice, liberec, blesk, vratislavice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tak velký počet zasažených bleskem nepamatuji, řekl primář liberecké traumatologie  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.