Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jablonec chystá rozšíření intenzivní péče v městské nemocnici

Jablonec nad Nisou připravuje výstavbu nového pavilonu intenzivní medicíny v městské nemocnici za bezmála 200 milionů korun. Stávajících osm lůžek intenzivní péče už nestačí, nemocnice musí odkládat operační výkony. Někteří pacienti vyžadující intenzivní péči musí být z kapacitních důvodů předčasně překládáni na standardní oddělení. Situace se ještě zhoršila po zrušení lůžkové chirurgie v Tanvaldu a interních oddělení ve Frýdlantu a Semilech.

Stavební část za 150 milionů korun zaplatí ze dvou třetin město, které je zřizovatelem nemocnice, třetinu pokryje dotace státu. Vybavení nového pavilonu včetně toho přístrojového dohromady za 45 milionů korun má zajistit sama nemocnice, případně s využitím evropských dotací. "Přesuneme tam kompletní lůžkové ARO, jednotku intenzivní péče chirurgických oborů a čtvrté patro chirurgického pavilonu," uvedl ředitel nemocnice Jiří Němeček. Dohromady tam bude 18 intenzivních lůžek. Uvolněné prostory chce nemocnice využít mimo jiné pro rozšíření následné péče o dalších 30 lůžek.

Výstavba nové budovy v prostoru mezi chirurgickým pavilonem a Hřbitovní ulicí by měla podle předběžných odhadů trvat 18 až 20 měsíců. Kvůli financování projektu a vypsání veřejné soutěže na dodavatele stavby se ve čtvrtek mimořádně sejde jablonecké zastupitelstvo. Pro město, které ročně hospodaří s rozpočtem kolem 900 milionů korun, není stomilionová investice zanedbatelná. Předpokládá se ale, že bude rozložena do dvou let.

Jablonecká nemocnice je městskou příspěvkovou organizací. V zařízení s 377 lůžky bylo loni hospitalizováno přes 15 700 lidí, dalších 196 tisíc podstoupilo ambulantní ošetření. Nemocnice zaměstnává 813 lidí, z toho 131 je lékařů. Zařízení loni skončilo téměř sedmimilionovou ztrátou při obratu bezmála 690 milionů korun. Důvodem byl zejména nárůst osobních nákladů o více než deset milionů korun. Navzdory tomu realizovala loni nemocnice největší objem investic za posledních 15 let. Do výstavby, modernizace a nákupu nového vybavení dala více než 81 milionů korun.

Autoři | Foto Nemocnice Jablonec nad Nisou

Štítky nemocnice, Jablonec nad Nisou, intenzivní péče, pavilon, Frýdlant, Semily, Tanvald, Jiří Němeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec chystá rozšíření intenzivní péče v městské nemocnici  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.