Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vědeckým parkem iQLandia prošlo za rok půl milionu lidí

Zábavním vědeckým parkem iQLandia, který byl před rokem otevřen v Liberci, prošlo od té doby téměř půl milionu lidí. Centrum se tak stalo jednou z nejnavštěvovanějších atrakcí v Libereckém kraji. Zhruba pětinu návštěvníků tvoří zahraniční turisté, třetinu školy, řekl ředitel science centra Pavel Coufal.

Rok od otevření oslaví centrum v sobotu. Při té příležitosti představí novinky - kabinu lokomotivy, 20 metrů dlouhý suchozemský tobogán nebo solární terasu.

Liberecká iQLandia je jedním ze čtyř projektů svého druhu, které se v České republice za přispění evropských peněz vybudovaly. Další jsou v Plzni, Brně a Ostravě. V Liberci vědecký park vznikl za necelé dva roky v sousedství zábavního Centra Babylon. Stojí na místě zchátralé továrny Desta, kterou společnost iQLandia koupila za 25 milionů korun, přestavba a dostavba areálu stály desetkrát tolik. Na výstavní ploše o rozloze jednoho hektaru je kolem 400 většinou interaktivních exponátů v deseti expozicích a také 3D planetárium pro 50 diváků ve střešní kopuli.

"Za rok 2014 navštívilo iQLandii 370.000 lidí, dnes se toto číslo pohybuje něco málo pod půl milionem. Musím přiznat, že jsem mile překvapen, protože v původních odhadech jsme počítali s číslem o třetinu nižším," řekl Coufal. Zábavní centrum zaměstnává sto lidí a jeho roční náklady dosahují 51 milionů korun. "Na rozdíl od dalších tří velkých center nemáme žádné peněžní zdroje z veřejných rozpočtů a veškerý provoz financujeme ze vstupného a sponzorských darů," dodal ředitel. Centrum iQLandia není jen rájem vědy a techniky, ale také důležitým vzdělávacím střediskem. V rámci projektů Elixír do škol a Kouzelná věda se tam školí učitelé mateřských, základních i středních škol jak udělat výuku pro děti zábavnější.

Centrum pořádá dílny, vědecká show a laboratorní ukázky, které jsou od ledna nejen v češtině, ale také v německém a anglickém jazyce. V létě k nim přibude i polská verze. "Nejvíce jsme pyšní na zavedení badatelských aktivit, které se dějí nejméně třikrát denně v jednotlivých expozicích. Jde třeba o rozložení elektrospotřebiče do nejmenších součástek, ukázku Teslova transformátoru či výrobu nanovlákna," doplnila hlavní manažerka programu Jana Havlíková Bittnerová.

Rozvoj iQLandie nekončí, do roku 2018 tam chtějí vybudovat dílnu a laboratoře. "Chceme postavit technologické centrum vybavené CNC stroji, lasery a podobnou špičkovou technikou," popsal záměr Coufal. Podobná centra plánují i parky v Plzni, Brně a Ostravě. Společně chtějí na projekt žádat dotace z evropských fondů. "Školy by pak nemusely investovat miliony do vlastního vybavení, ale k výuce by využily těchto center," uvedl Coufal. Náklady na to liberecké odhadl na 150 milionů korun.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, IQLANDIA, projekt, Liberecký kraj, Brno, Plzeň, Ostrava, Česko, Centrum Babylon Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vědeckým parkem iQLandia prošlo za rok půl milionu lidí  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.