Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Výstavba obchvatu Zákup přijde na skoro padesát milionů, začne na jaře

Výstavba obchvatu Zákup přijde na 46,5 milionu korun. Více než kilometrová silnice má odvést kamionovou dopravu z historického centra města. Investorem je Liberecký kraj, zhruba 90 procent nákladů by ale měl zaplatit Integrovaný regionální operační program EU. Ke stavbě se připojí i město, které dá za protihlukovou zeď, chodníky a veřejné osvětlení 1,2 milionu korun.

Silnice by se měla začít stavět už příští jaro. Uleví hlavně centru Zákup. Dnes městskou památkovou zónou projíždějí denně desítky těžkých aut a ničí nejen domy v centru, ale také třeba cenný sloup Nejsvětější trojice z počátku 18. století. Ten stojí ve středu náměstí a kamiony ho jen těsně míjejí. „Při měření rychlosti jsme si udělali malou sondu a zjistili jsme, že za hodinu projelo městem v jednom směru 60 kamionů," popsal situaci ve městě Jan Dvořák z městské policie.

S přípravou projektu začala radnice v Zákupech už před deseti lety, vše ale zkomplikoval jeden z vlastníků pozemků. „Původně jsme s vlastníkem komunikovali, přistoupili jsme na všechny jeho podmínky. Bohužel pak přestal komunikovat, proto jsme museli přistoupit k vyvlastnění," řekl starosta Zákup Radek Lípa (Starostové pro Liberecký kraj). Pozemek pro stavbu tak město získalo až loni v létě, v závěru roku pak získal projekt stavební povolení. Za výkup potřebných pozemků daly Zákupy podle starosty zhruba tři miliony korun.

Pro Liberecký kraj je severozápadní obchvat Zákup jednou z investičních priorit, jde totiž o přeložku krajské silnice druhé třídy 268 a její nové propojení se silnicí 262. Stavba je rozdělena do několika částí, součástí je i přeložení inženýrských sítí a odvodnění. „Zároveň připravujeme napojení na průjezd městem Zákupy," řekl náměstek hejtmana Jan Sviták (Starostové pro Liberecký kraj). Rekonstrukce by se podle něj měl dočkat i původní průjezd městem. „Jednáme už s městem, že by si pak opravenou silnici převzalo," dodal. Na obchvat bude mít dodavatel - firma PORR 200 dní, hotovo by mělo být do konce příštího roku.

Autoři | Foto

Štítky silnice, stavby, obchvat, Liberecký kraj, Zákupy, Evropská unie, Starostové pro Liberecký kraj, Jan Dvořák, Jan Sviták, Sloup Nejsvětější Trojice, Porr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstavba obchvatu Zákup přijde na skoro padesát milionů, začne na jaře  |  Doprava  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.