Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V jedné školce neměli noty, tak jsem si začala vymýšlet písničky, říká autorka knih pro děti Lenka Jakešová

Regionální autorku Lenku Jakešovou to k dětem táhlo odjakživa. Právě jim proto věnuje svou tvorbu v podobě pohádkových knih a zpěvníků, velmi ráda také jezdí na autorská čtení. Prozradila nám, jak se k tvorbě dostala, kde čerpá inspiraci pro svá díla i jak můžete pomoci udělat dobrý skutek.

Paní Lenka se narodila ve Frýdlantu a žije s rodinou v Hejnicích. Vystudovala v Liberci střední pedagogickou školu a poté pracovala v mateřské škole. Právě tam se zrodila její tvorba. Jak sama říká, chyběly jí básničky a písničky pro děti, a tak je začala sama vytvářet.

„Chtěla jsem odjakživa pracovat buď u koní, nebo s dětmi," říká se smíchem paní Lenka. V době působení v mateřské škole neměla ambice vytvářet literární či hudební díla. „Začalo to tím, že jsem třeba nemohla najít básničku na nějaké téma, které jsme ve školce probírali. Odmala jsem měla takové to básnické střevo, tak jsem začala vymýšlet básničky," říká. Později k básničkám začala vymýšlet i melodie.

„V jedné školce, ve které jsem pár dní pomáhala, neměli noty, tak jsem začala sama vymýšlet básničky a písně," vzpomíná autorka. Děti její tvorba velmi bavila, paní Lenka však v mateřské škole přestala působit, jelikož začala pomáhat svému manželovi v jeho firmě. „Bylo mi líto, že se mé písničky již nebudou zpívat. Zkusila jsem proto oslovit nakladatelství, vůbec jsem nečekala, že by to někdo vydal. Odpověděli mi, že to okamžitě berou," vypráví.

Svou tvorbou cílí především na předškolní děti, některé knihy jsou ale vhodné i pro školáky. Kniha Rozprávky z lesa vyšla autorce i na Slovensku a stala se velmi oblíbenou. „Teď se chystá v nakladatelství druhý díl," prozradila paní Lenka.

Písničky s pohádkou i pohybem

Začala jsem vydávat zpěvníčky, ty se těší opravdu obrovskému zájmu. Měla jsem i období, když jsem nevymyslela jeden den žádnou písničku, byla jsem z toho nervozní," říká se smíchem. Proces vydání je podle paní Lenky zdlouhavý. „Nevěděla jsem, co mezi tím dělat, tak jsem oslovila nakladatelství, které nechtělo jenom písničky, ale ještě nějakou přidanou hodnotu. Na téma písničky jsem pak vždy vymyslela motivační pohádku, po níž se zazpívá písnička. Vymyslela jsem i pohyb k písničce. Takové publikace jsou vhodné do školek," dodala autorka.

Když paní Lenka zjistila, že se jí psaní krátkých pohádek daří, začala psát více. Nápady podle ní přijdou většinou samy. Inspiraci k tvorbě čerpá především v přírodě. Ve školkách je o pohádkové knihy velký zájem. „Hodně oblíbená je kniha Příhody včeličky Emičky, takže teď mám v plánu napsat druhý díl," sdělila autorka.

Kontakt s posluchačem je nadevše, říká paní Lenka

Paní Jakešová také ráda jezdí na autorská čtení po celé republice, kontakt s dětmi je pro ni nenahraditelný. „Vždy vidím, zda čtení posluchače baví. Program je pro děti zábavnější, když se nejedná jen o čtení. Když neudrží pozornost, tak přejdu do písničky, nakonec vždy tancujeme. Nahrávám i CD a moc mě to baví," řekla.

Zájemci najdou knížky jak v knihkupectvích, tak i na internetu. Některá díla jsou však k dostání pouze na webových stránkách autorky. 

Pohádky pro děti s handicapem

„Existuje facebooková skupina, jejíž správkyně nás autory oslovila s nabídkou sepsání pohádek pro děti s handicapem. Měly to být pohádky o konkrétních dětech, které to v životě nemají a nebudou mít jednoduché. Takže pohádky šité na míru," sdělila autorka. „Sešlo se nás přes šedesát autorů, kteří neváhali, vzdali se honoráře a napsali každý jednu pohádku. Někteří autoři napsali dokonce pohádky pro dvě dítka."

Symbolicky na Den dětí začíná na Pointě předprodej této knihy. Ponese název Pohádky vyjimečných hrdinů. „My autoři budeme moc rádi, když podpoříte prodej knihy, která udělá radost hned dvakrát. Výtěžek z prodeje půjde na pomoc rodinám těchto dětí. A čtenářům se příběhy budou určitě moc líbit. Myslím si, že na trhu je podobných publikací minimum, jsou-li vůbec nějaké. Takže držím palce, ať se vybere co největší částka, aby kniha mohla vyjít," dodala paní Lenka. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Archiv Lenky Jakešové

Štítky Liberecký kraj, rozhovor, děti, školky, knihy, básničky, zpěvníky, Lenka Jakešová, kniha, pohádka, mateřská škola, Liberec, Frýdlant, Hejnice, Slovensko, autorské čtení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V jedné školce neměli noty, tak jsem si začala vymýšlet písničky, říká autorka knih pro děti Lenka Jakešová  |  Rozhovory  |  Drbna  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.