Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Záchranáři dostali 500 respirátorů FFP3. Další jsou ale potřeba

Policie ČR včera předala záchranné službě v Libereckém kraji 500 respirátorů nejvyšší třídy FFP3. Tento typ respirátorů se těžko shání, nutně ho potřebují záchranáři a zdravotníci, kteří pracují s lidmi nakaženými novým koronavirem nebo u kterých je vysoké riziko, že by se s nakaženými mohli při práci setkat. Díky pomoci policistů má kraj teď k dispozici 4000 těchto respirátorů, řekl po jednání krizového štábu hejtman Martin Půta.

Liberecký hejtman vyzval veřejnost a firmy, aby respirátory nejvyšší třídy věnovaly zdravotníkům. „Pro běžný život stačí respirátory nižších tříd, popřípadě obyčejné roušky. Pokud budete chtít respirátory FFP3 darovat, odneste je na radnice, městské a obecní úřady, popřípadě do nemocnic. My už jejich distribuci zařídíme,“ vyzval Půta.

Podle hejtmana hrozí, že pokud lékaři, zdravotní sestry, záchranáři a další pracovníci ve zdravotnictví nebudou mít dostatek kvalitních ochranných pomůcek, mezi něž patří respirátory FFP3, mohou se nakazit a nebudou pak schopni pomáhat nemocným. Mohlo by to významně paralyzovat celý zdravotnický systém. „Nám pro výkon služby postačí respirátory nižších kategorií, popřípadě roušky,“ řekl krajský policejní ředitel Vladislav Husák.

Ani Krajská nemocnice v Liberci, kde je jediné infekční oddělení v kraji, nemá dostatek těchto ochranných pomůcek. „Je potřeba mít zásoby na to, co přijde v dalších týdnech. Respirátor FFP3 spolu s další ochranou je pro nás nezbytnou pomůckou,“ řekl technický ředitel nemocnice Jan Rais.

Liberecký kraj má díky státním zásilkám aktuálně k dispozici zhruba 40.000 respirátorů typu FFP2 a vlastními silami ve spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci a dalšími dílnami dokázal zajistit zhruba 20.000 nanoroušek, které díky použití špičkového materiálu dokážou zachytit až 90 procent virů. „Jsou na úrovni respirátorů FFP2, budeme ve výrobě pokračovat i v dalších dnech,“ dodal hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Vít Hassan

Štítky ČR, koronavirus, policie, záchranná služba, respirátory, Liberecký, respirátor, Martin Půta, Liberecký kraj, Policie České republiky, Vladislav Husák, Technická univerzita v Liberci, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři dostali 500 respirátorů FFP3. Další jsou ale potřeba  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.