Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Buďme i nadále ukáznění a solidární, vzkazuje náměstek hejtmana Přemysl Sobotka

Dnes ráno informoval náměstek hejtmana Libereckého kraje o aktuální situaci ohledně pandemie COVID-19. V Libereckém kraji je k desáté hodině celkem 18 nakažených koronavirem.

Celkem čtyři osoby jsou hospitalizovány v Krajské nemocnici v Liberci. „Dvě jsou na infekčním oddělení a dvě na ARO,“ sdělil Přemysl Sobotka. Celkem desítka osob je v karanténě nařízení hygienou a přes 3 000 osob se nachází v karanténě nařízené praktickými lékaři.

„Rád bych poděkoval všem zdravotníkům, policistům, hasičům, ale také všem občanům, kteří pochopili, že situace není vůbec jednoduchá,“ řekl Sobotka. Velkým problémem zůstávají i nadále ochranné pomůcky. Kraji se podařilo centrálně nebo z vlastních zdrojů získat na 160 tisíc roušek a 48 tisíc respirátorů typu FFP2.

Bohužel těch nejúčinnějších respirátorů typu FFP3, které by měli mít zejména zdravotníci, kraj obdržel jen cca 3100. „Dále jsme dostali okolo 10 000 nanoroušek a přibližně 6 000 rukavic. Těch přitom každý zdravotník spotřebuje za den několik,“ informoval náměstek. 

Pomůckami jsou primárně zásobovány nemocnice, praktici, specialisté, zubaři, hygiena a dopravní služba. Nově se také podařilo připravit odběrová místa pro testy na koronavirus v Jablonci, České Lípě a Jilemnici. Zprovozněna budou ihned, jakmile budou dostatečně zásobeny ochrannými obleky a odběrovými sety.

Liberecký kraj také prověřuje dostupnost praktických lékařů. Na Jablonecku bylo při kontrole dosažitelných 90 procent. Na Semilsku zvedlo telefon 60 procent, na Českolipsku 80 procent a stejně tak i na Liberecku. Praktičtí lékaři v těchto dnech pracují v omezeném režimu a s pacienty komunikují zejména po telefonu nebo e-mailem. Praktičtí lékaři mají v současné chvíli zásobu ochranných pomůcek asi na 3 až 5 dní. „Jakmile přijde další avizovaná dodávka, budeme pomůcky okamžitě distribuovat,“ uvedl Sobotka.

Podle náměstka by se mohlo podařit během pár týdnů minimalizovat expanzi koronaviru v našem kraji. Vše se ale odvíjí od chování lidí. „Pokud se nám podaří být i nadále ukáznění a solidární jako doposud, pevně věřím, že se nám podaří situaci zvládnout. Primárně ale musíme v každém případě zajistit zdravotní péči,“ dodal.

Pokud by se ale pandemie COVID-19 v kraji rozjela, má kraj připravený systém pro pozitivní pacienty. Lidé s těžkým průběhem onemocnění by byli hospitalizováni v liberecké nemocnice. Pokud by kapacita již nestačila, musely by vypomoci i další nemocnice. Problémem by dle náměstka mohlo být také vyhlášení karantény u zdravotníků, kteří jsou v současné době velmi vytížení. V takovém případě má ale kraj několik nabídek k ubytování takových zdravotníků v některých libereckých hotelech.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pražská Drbna

Štítky koronavirus, COVID-19, roušky, zdravotnictví, Liberecký, Přemysl Sobotka, Liberecký kraj, zdravotnický pracovník, praktický lékař, Krajská nemocnice Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ludek Pokorny

O co te Drbne Denise Albaniove vlastne jde??

Čtvrtek, 5. listopadu 2020, 03:30Odpovědět

Buďme i nadále ukáznění a solidární, vzkazuje náměstek hejtmana Přemysl Sobotka  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.