Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hygienici se zaměřují na kontrolu osob, které se vrací ze zahraničí, a na nové mutace koronaviru

V souvislosti se zvýšeným cestováním se krajští hygienici nyní zabývají mimo jiné také kontrolou osob, které se vracejí ze zahraničí, zejména pak ze zemí se zvýšeným rizikem.

Lidé, kteří vyrazili na dovolenou do zemí se středním, vysokým, s velmi vysokým a extrémním rizikem výskytu onemocnění COVID-19, musí po návratu vyplnit příjezdový dotazník a dodržovat aktuální platná opatření dané země. „V případě zemí s extrémním rizikem je telefonicky kontaktujeme, upozorňujeme na jejich povinnosti, zejména na povinnost dvou PCR testů po příjezdu do ČR,“ sdělil dnes novinářům ředitel Krajské hygienické stanice (KHS) Vladimír Valenta.

V České republice se nové mutace koronaviru šíří nebo postupně začínají převládat podobně jako v dalších zemích. Například v Německu tvoří indická varianta šest procent pozitivních případů, ve Velké Británii to je dokonce 99 procent.

Vedle toho hygienici už řadu týdnů provádí ve spolupráci s Krajskou nemocnicí Liberec (KNL) takzvané diskriminační PCR testy u všech pozitivních vzorků pro zjištění delta varianty koronaviru, známé jako indické. V současné chvíli je Liberecký kraj jediný, který díky diskriminačním testům ví, jak vypadá situace ohledně delta varianty.

Dle Valenty k tomuto postupu budou další kraje postupně přistupovat teprve nyní. „Důvodem, proč jsme se rozhodli už začátkem roku zavést diskriminační PCR, spolupracovat s univerzitou v Drážďanech, není touha být první, ale to, abychom co nejdříve podchytili nebezpečnou mutaci, dokázali ji lokalizovat a hlavně přijímat opatření,“ komentoval Valenta s tím, že diskriminační testy jsou hotové v řádu několika hodin. A pokračoval: „Vyslovení podezření na novou mutaci, které je jeho výsledkem, nám pro přijetí opatření stačí. Nejdůležitější v epidemiologii totiž je, jednat co nejrychleji. Dokončit vyšetření podrobnou sekvenací za několik dnů už pak není problém.“

Lidé by měli být i nadále maximálně opatrní

U pozitivních případů probíhá i nadále trasování, o to přísněji u případů s podezřením na přítomnost mutace. V současné době má KHS LK vytrasováno na 98 procent pozitivních osob, od kterých získávají v průměru dva až čtyři kontakty. Podle Valenty je důležité, aby lidé zůstali i nadále maximálně opatrní. „Pouze komplexní přístup, kterým myslím v tuto chvíli zejména zajišťování diskriminačního PCR ve všech pozitivních testech k zjištění nové mutace, následnou sekvenaci a současně zodpovědný přístup k chování každého z nás je příležitostí k reparátu, aby se neopakovala situace z loňského roku, kterou nepropásněme,“ apeloval.

Hodnocení článku je 50 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Liberecký, koronavirus, mutace, hygiena, KHS, COVID-19, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice, Česko, Krajská nemocnice Liberec, Německo, Velká Británie, Drážďany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hygienici se zaměřují na kontrolu osob, které se vrací ze zahraničí, a na nové mutace koronaviru  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.