Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Návrat dětí do škol. Dodržet všechna opatření bude nemožné, říká náměstek hejtmana Dan Ramzer

Již za pár dní se do školních lavic vrátí děti. Podle náměstka hejtmana Dana Ramzera ale bude pro ředitele a ředitelky škol náročné splnit veškerá opatření. Sdělil to dnes novinářům.

Zatímco ve školkách se vrátí vše do téměř běžného režimu, na základních a středních školách čeká žáky a studenty testování. Mateřinkám se tak v září vyhne testování, stejně jako povinnost nosit roušky.

Testování ve školách bude probíhat 1., 2., 6, a 9. září.

Naopak na základních a středních školách se musí děti připravit na testování. „První den budou otestováni všichni kromě prvňáčků,“ komentoval Ramzer s tím, že žáky prvních ročníků základních škol čeká testování 2. září.

„Testovat se nemusí také očkované děti a osoby sto osmdesát dní po prodělaném koronaviru,“ vysvětlil náměstek. Testy do škol budou v Libereckém kraji distribuovat hasiči. Celkem rozvezou na 173 tisíc testů.

Děti bez testu? Žádný zpěv a povinná rouška

Žáci musí i nadále nosit ochranu úst a nosu ve společných prostorách. Zde platí výjimka pouze pro osoby s poruchou intelektu, autistického spektra nebo osoby, které budou mít k nenošení ochrany vážné zdravotní důvody doložené lékařským potvrzením.

Současná pravidla platí do 10. září. Pokud testy prokážou méně než 25 nakažených na 100 tisíc testů, upustí se od této kontroly. V opačném případě bude ve školách v dotčených okresech probíhat testování do konce září jednou týdně. „Žáci, kteří odmítnou testování a nejsou očkováni nebo neprodělali covid, sice mohou do škol, ale musí mít na středních školách respirátor nebo roušku na základních školách,“ uvedl náměstek s tím, že navíc nesmí zpívat a cvičit v uzavřených prostorách. Pokud takový žák odmítne nosit ochranu úst, nesmí ve škole zůstat.

Vedení škol se od září bude řídit mimořádným opatřením a manuálem s doporučeními od Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT). Podle Ramzera ale nebude reálné dodržet všechna opatření a doporučení. „Samozřejmě se ředitelé a ředitelky budou snažit vše splnit. Myslím si ale, že je to nerealizovatelné. Není například možné udržet na základních školách homogenní skupiny,“ dodal Ramzer. Podle něj tak bude zázrak, když se vedení škol podaří školní rok zahájit.

Ohodnoť článek

Foto Olomoucký kraj

Štítky školy, testování, děti, koronavirus, Dan Ramzer, rouška, střední škola, základní škola, Liberecký kraj, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návrat dětí do škol. Dodržet všechna opatření bude nemožné, říká náměstek hejtmana Dan Ramzer  |  Koronavirus  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.