Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zákaz kouření bude mít zřejmě na spotřebu piva v Česku větší dopad než zavedení EET

Zákon, který vykázal kuřáky z restaurací, bude mít zřejmě na spotřebu piva v Česku větší dopad než zavedení elektronické evidence tržeb (EET). Ještě v srpnu vypadal podle ředitele pivovaru Svijany letošní rok pro pivovar lépe než loni, v září ale s koncem prázdnin a ochlazením přišel strmý propad odbytu zejména v restauracích a také říjen byl podle něj horší než loni.

EET byla pro hotely a restaurace spuštěna od 1. prosince, v Libereckém kraji se první vlna dotkla zhruba 3000 subjektů. Od 31. května vyhnal zákaz z restaurací a hospod kuřáky. Přes léto to ale hospodští díky zahrádkám tolik nepocítili. S koncem prázdnin však venkovní posezení na většině míst zmizelo. Hospodští se tak stále častěji potýkají s tím, že si host v restauraci zapálí, za to ale provozovateli hrozí vysoké pokuty.

"Ještě v srpnu to vypadalo, že budeme mít výstav lepší než loni, po propadu v září budeme zřejmě rádi, když zůstaneme na úrovni loňského roku," doplnil Roman Havlík, ředitel Pivovaru Svijany. Loni dodal pivovar na trh rekordních 624 890 hektolitrů piva. Podle Havlíka je znát, že lidé stále víc kupují lahvové pivo a pijí doma. "V září se ale teprve projevily všechny ty zátěže, které stát na restauratéry navalil během tohoto roku, a protože ani počasí za moc nestálo, byl tam opravdu velký propad odbytu," dodal.

To potvrdil i Český svaz pivovarů a sladoven, podle jehož statistik klesl v září meziročně prodej piva v restauracích téměř o čtvrtinu. "Na základě interních dat za září se potvrzují pesimistická očekávání v podobě černého roku českého pivovarnictví," uvedla výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Za poklesem svaz vidí hlavně zásahy ze strany státu, jako je právě protikuřácký zákon. Očekává další odliv lidí z restaurací a hospod.

Svijanský pivovar přišel se zavedením EET o desítky odběratelů a další se chystají ukončit podnikání kvůli zákazu kouření, život navíc hospodským komplikuje i nedostatek lidí na trhu práce. "Někteří skončili, jiní zase otevřeli, ale celkově jich ubylo," řekl Havlík. Jak moc hospodských ubylo, bude ale podle něj jasné až po skončení roku. Úbytek hospodských hlavně po zavedení EET přitom potvrzuje i konkurenční Pivovar Vratislavice. "Bude to do 20 hospod," řekl Jaroslav Toman z tamního obchodního oddělení. Číslo ale podle něj nemusí být konečné.

Ředitel vratislavického pivovaru Petr Hostaš čeká, že příští rok může být ještě horší než ten letošní. "Hlavně pro hostinské, kteří jsou v nájmu. Máme už informace, že někteří už nechtějí smlouvy prodlužovat a raději skončí," řekl Hostaš. Vratislavický pivovar podle něj ale zřejmě na pokles odbytu v restauracích letos nedoplatí. "Výstav bude zřejmě ještě o něco málo vyšší než loni, kdy jsme uvařili 105 tisíc hektolitrů, je to ale díky většímu prodeji lahvového piva," dodal. V lahvích prodali Vratislavičtí do konce října o pětinu víc piva než loni.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Svijany, Pivovar Svijany, pivo, zákaz kouření, EET, restaurace, Česko, pivovar, Roman Havlík, Liberecký kraj, Český svaz pivovarů a sladoven

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz kouření bude mít zřejmě na spotřebu piva v Česku větší dopad než zavedení EET  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.