Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Optimalizace policejních oddělení. Žádné se neruší, míní policejní prezident. Starostové obcí jsou nadále proti

Starostové dotčených obcí se zástupci Policie ČR projednávali možné optimalizování obvodních oddělení policie. Ukázalo se, že spuštěný pilotní projekt potřebuje korekce, vyhodnotí jej na podzim. Starostové ale doufají, že k plánu v Libereckém kraji nedojde, stále jsou zásadně proti.

Názory na optimalizaci policejních oddělení se velmi různí. Policie reagovala na množství písemných podnětů, ve čtvrtek dopoledne proto proběhla mezi jednotlivými stranami otevřená debata. „Chci zdůraznit, že Police České Republiky neruší žádné obvodní oddělení,“ řekl na úvod policejní prezident Policie ČR Martin Vondrášek. Podle něj v rámci optimalizace oddělení dojde k efektivnějšímu využití pracovních sil právě u těch činností, které stojí nad přímým výkonem služby – tedy řízení, logistika a podobně.

Tento systém policie zkušebně spustila loni v Karlovarském a Středočeském kraji. Podle policejního ředitele se dostavil pozitivní efekt. „Začali jsme o tom diskutovat dva roky zpátky. Je to systém řízení a plánování sil a prostředků, o ničem jiném to není," uvedl Vondrášek.

Starostové z Liberecka protestují proti slučování policejních oddělení. Pošlou dopis ministrovi vnitra

Starostové měst a obcí na Liberecku se postavili proti slučování obvodních oddělení policie v Hrádku nad Nisou a Chrastavě. Podle nich je tento krok chybný, protože služebna namísto oddělení nemůže zajistit dostatečnou službu policistů občanům.

Ředitel Krajského ředitelství policie Libereckého kraje Ondřej Musil se rozhodl jít stejnou cestou. Podle něj je policejní práce především služba veřejnosti a je potřeba znát reakce na to, co se děje. „Jak zní i název – je to pilotní projekt, není to konečná verze. Budeme s tím dále pracovat,“ uvedl.

Optimalizace nebo rušení oddělení?

Model, který byl zkušebně zaveden i v Libereckém kraji, potřebuje po vyhodnocení korekce. „Vážím si podnětů od starostů, protože to vnímání je v některých ohledech dost odlišné. S panem hejtmanem se k vyhodnocení vrátíme na podzim. Opravdu nemáme v plánu rušit oddělení, už vůbec ne přicházet o policisty ani opouštět nějaké objekty, ve kterých policie slouží,“ zdůraznil policejní prezident.

Starostové dotčených obcí však s plánovanou optimalizací nesouhlasí, skutečně ji vnímají jako rušení. Svůj odmítavý postoj jasně vyjádřil starosta Chrastavy. „Já jsem především rád, že na dnešním jednání vznikla naděje, že k tomu procesu, který policie nazývá optimalizace služeben – my to nazýváme rušení – nakonec v Libereckém kraji nedojde. Skutečně se modlím, aby k tomu procesu nedošlo. Musím ovšem zdůraznit jednu věc, na které se s panem policejním prezidentem zásadně neshodnu; on tvrdí, že nedojde k žádnému rušení obvodních oddělení. Já tvrdím, že podle toho plánu má dojít k rušení poloviny. Dvě policejní oddělení se spojí v jedno, které je v tom větším městě a ve druhém je služebna. Mezi povinnosti policejního obvodního oddělení patří mimo jiné sloužit 24 hodin denně – to v těch dvojicích může splňovat jen jedno oddělení,“ vysvětlil Michael Canov.

Počty policistů v Libereckém kraji nejsou optimální

Personální situace v Libereckém kraji by mohla být lepší, policie proto posiluje výkon služby ve vybraných lokalitách, podle Vondráška v tom bude pokračovat. Dále uvedl, že policejní objekty zůstávají. Právě kvůli personální situaci chce policie přijmout opatření v podobě optimalizace.

„Nechceme mít dvě dozorčí služby přivázané ve služebně k počítači. Nechceme mít dva lidi, kteří ze dvou míst budou vykonávat stejnou logistickou činnost. Stačí, když to dělá jeden člověk. Celá tato optimalizace má jediný cíl – zvýšit objem fondu pracovní doby pro přímý výkon služby v terénu a co možná nejméně pracovní doby věnovat činnostem, které se týkají řízení. To je naším záměrem,“ uvedl Vondrášek.

Policejní hlídka složená z obou oddělení

Starostové se mimo jiné obávají, že dojde k úbytku hlídek, které budou mít navíc větší dojezdovou vzdálenost. Podle Vondráška mají personál stále stejný a k postavení hlídky na dvou malých odděleních se službou 24 hodin je potřeba vytvořit společnou hlídku. Ta má zodpovědnost za teritorium obou oddělení. „To je praxe, která je obvyklá v řádu let. V přímém výkonu v tomto směru k žádné změně nedochází,“ dodal.

„Pan policejní prezident mluvil o tom, že jeden policista z jednoho oddělení slouží s druhým policistou z druhého oddělení. Ale to je praxe, která je v rozporu s předpisy, které má sama policie. Hlídku má zajišťovat každé oddělení samo. Právě proto, že stav je nevyhovující předpisům, by policie měla sehnat nové lidi a příště zajistit z jednoho oddělení jednu hlídku a z druhého druhou. Při sloučení zůstane jen jedna hlídka, o to starostům jde a proto proti tomu bojují,“ řekl Canov.

Podle hejtmana Martina Půty ale v návrhu není snížení tabulkových míst a ani sloučená oddělení nebudou mít méně policistů. „My chceme, aby se činnosti nad přímým výkonem služby nekonaly na obou odděleních, ale na jednom. Jinak slouží stejný počet lidí a vyjíždí stejný počet hlídek,“ řekl Vondrášek.

„Těším se na to, že z výsledků a jednání bude nějaký výstup a že to povede k tomu, aby ten výkon policejní práce – zvlášť u nás na Frýdlantsku – byl takový, jaký si ho občané zaslouží a povede to k tomu, že se nebudeme handrkovat o to, jestli to jedno oddělení zřídíme tam nebo onam a že policie bude v terénu a třeba přijdou i nějaké posily, abychom nemuseli do veřejného pořádku zapojovat třeba hasiče,“ sdělil svůj pohled na věc i starosta Frýdlantu Jiří Stodůlka.

Jste pro optimalizaci obvodních oddělení policie?

Celkem hlasovalo192 čtenářů

Hodnocení článku je 68 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky Liberecký kraj, policie, oddělení, rušení, optimalizace, kriminalita, starosta, policejní prezident, Martin Vondrášek, Policie České republiky, Michael Canov, Česko, Martin Půta, Jiří Stodůlka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Optimalizace policejních oddělení. Žádné se neruší, míní policejní prezident. Starostové obcí jsou nadále proti  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.