Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Podvodnice obalamutila několik lidí smyšlenými historkami, vylákala z nich skoro tři sta tisíc korun

Na důvěřivost lidí a svou vlastní přesvědčivost vsadila šestapadesátiletá žena. V Železném Brodě několik mužů oklamala smyšlenými historkami a vylákala z nich statisíce korun. Podvodným jednání se jí dařilo lákat z ochotných lidí peníze řadu měsíců a dokázala se tím živit od ledna roku 2021 do července 2022, než sklapla klec a přítrž jejím lžím učinili policisté.

„V tomto období se jí podařilo v Železném Brodě od pěti osob ve věku 40 až 85 let podvodně vylákat celkem přes 269 tisíc korun. Pouze s jedním poškozeným se obviněná znala, ostatní čtyři náhodně oslovila v ulicích města a doslova se jim vetřela do přízně řadou smyšlených příběhů o tom, v jaké nouzi se aktuálně nachází,“ popsala mluvčí Policie ČR Dagmar Sochorová.

Pětaosmdesátiletému muži například namluvila, že potřebuje peníze na nábytek, pračku, zaplacení nájmu i jídlo a dokonce na přerušení těhotenství. Muž se jí snažil pomoci a dal jí celkem 90 tisíc korun.  

Čtyřicetiletého muže oslovila na začátku roku 2021 na autobusovém nádraží a opět se vytasila s historkou ženy v nouzi a požádala ho, zda by neměl možnost ji u sebe ubytovat. I když ji muž vůbec neznal, ženě u sebe poskytl přístřeší, ovšem s tou podmínkou, že bude přispívat na nájem.

„Výsledkem této domluvy bylo ovšem to, že do července loňského roku přišel o 161 500 korun, které z něho obviněná podvodně vylákala. Kromě jiných důvodů si vymyslela, že peníze potřebuje také pro svoji dceru, aby mohla podstoupit umělé přerušení těhotenství. Tehdy jí poškozený v hotovosti předal dokonce 140 tisíc korun,“ přiblížila další děj příběhu vychytralé podvodnice policejní mluvčí.

Obviněná působila zřejmě tak přesvědčivě, že si dokonce šestačtyřicetiletá žena vzala kvůli ní půjčku, aby jí mohla půjčit tři tisíce korun.

„Všichni poškození se shodli na tom, že uvedené podvodnici chtěli vždy jen pomoci v její údajně velmi tíživé situaci. Nikomu z nich nevrátila bohužel ani korunu,“ shrnula Sochorová.

Vtipnou dohru mělo i samotné dopadení podvodnice. Zatímco policisté shromažďovali proti ženě důkazy, odstěhovala se do nedalekých Semil. Policistům se nedařilo ji na nové adrese zastihnout osobně, tak jí jeden z nich zatelefonoval a domluvil si s ní schůzku na náměstí v Semilech s tím, že s ním pojede na služebnu k výslechu.

Podvodnice, zřejmě jistá si v kramflecích více než je zdrávo, ani zřejmě na vteřinu nemyslela, že to byli skuteční policisté. Zavolala totiž na linku 158 s tím, že ji kontaktovali falešní policisté a chtějí se s ní osobně setkat. Na smluvenou schůzku na náměstí v Semilech tak kromě ženy přišli i kriminalisté, kteří už ji měli na mušce kvůli podvodům a dostavila se rovněž hlídka policie z obvodního oddělení v Semilech, která přišla na základě jejího volání na tísňovou linku.

Žena nakonec převzala usnesení z trestního stíhání. „Za spáchání uvedeného trestného činu jí tak nyní v případě odsouzení hrozí trest odnětí svobody až na pět let, a to s ohledem na způsobenou výši škody. Na závěr můžu ještě uvést to, že kriminalistům, na které poslala policejní hlídku, se prostřednictvím sms zprávy za své jednání omluvila,“ dodala policejní mluvčí.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČTK

Štítky podvod, policie, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodnice obalamutila několik lidí smyšlenými historkami, vylákala z nich skoro tři sta tisíc korun  |  Krimi  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.