Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na konferenci o duševním zdraví sportovců do Liberce dorazí Dominik Hašek i hosté ze zahraničí. Je součástí festivalu Sportfilm

Festival sportovních filmů Sportfilm se věnuje nejen snímkům se sportovní tematikou, ale také pořádá různé doprovodné akce jako například konference. Panelová diskuze na Technické univerzitě v Aule G ve středu 5. října od 10 do 12 hodin představí aktualní téma duševního zdraví sportovců v průběhu aktivní kariéry, ale i po ní.

O svých zkušenostech bude hovořit lyžař Ondřej Bank, horolezkyně Klára Kolouchová, skikrosař Tomas Kraus, hokejista Dominik Hašek, nizozemská rychlobruslařka Margriet de Schutter a předseda jamajského olympijského výboru Christopher Samuda. Odbornou stránku diskuze doplní coach Marian Jelínek. Sportfilm osobně přijede podpořit prof. Franco Ascani, prezident FICTS. Diskuzi, která je založena na vítězném dokumentárním filmu festivalu v Milane Going deep to Vancouver, moderuje sportovní redaktor České televize Jakub Bažant a bude se živě streamovat do všech 130 členských zemí FICTS.

Vstupné je zdarma.

Účastnici konference Mental Health

Margriet de Shutter (1986)

Elitní závodnice v rychlobruslení na krátké dráze byla do roku 2010 členkou nizozemského národního tymu. Po ukončení kariéry, zejména ze zdravotních důvodů, založila online platformu pro bývalé sportovce a produkovala oceňovaný dokument ,,Going Deep for Vancouver" o svém odchodu z vrcholového sportu do běžného života. Na podobné téma Margriet napsala knihu ,Stop & Continue', ve které odhaluje příběhy patnácti dalších olympioniků a olympioniček. Kromě toho je moderátorkou, reportérkou a pracuje pro národní zpravodajskou bruslařskou platformu Schaatsen.nl. Jako motivační řečník se snaží odhalovat tajemství a poučení z oblasti sportu, fyzického a duševního zdraví.

Klára Kolouchová (1978)

Horolezkyně a povoláním manažerka Klára Kolouchová je první Češkou, která zdolala tři nejvyšší hory na Zemi. Po výstupu na Mount Everest (8.848 m n.m.) v roce 2007, stanula v roce 2019 na vrcholech hned dvou osmitisícovek - posvátné Kanchenjungy (8.586 m n.m.) a nedlouho poté i na druhé nejvyšší hoře světa K2 (8.611 m n.m.).

Prof. Franco B. Ascani (1943)

Italský vysokoškolský profesor a sportovní manažer je členem komise MOV pro kulturu a olympijské dědictví a od roku 1996 prezidentem Federation Internationale Cinema Television Sportifs - FICTS se sídlem v Miláně, kterou uznal MOVa která sdružuje 130 zemi. Současně je úřadujícím prezidentem Mezinárodní federace sportu pro všechny.

PhDr. Marian Jelínek, PhD. (1963)

Hokejový trenér, kouč, manažer a autor řady knih se již více než 25 let zabývá sportovní psychologii a mentálním koučinkem. Mezi své největší trenérské hokejové úspěchy řadí zlato z MS 2005, dva tituly s HC Sparta Praha a Prezidentův pohár s HC Plzeň. Individuálně spolupracuje s manažery a vrcholovými sportovci. V současnosti např. s Karolínou Plíškovou, Petrem Mrázkem, Janem Mickou a dalšími olympioniky.

Christopher L. Samuda (1961)

Vystudovaný právník a partner advokátní kanceláře Samuda & Johnson je druhé volební období prezidentem Jamajské olympijské asociace (JOA) a Jamajské paralympijské asociace (JPA). Bývalý atlet a hráč amerického fotbalu věří v hodnotu dobrovolnictví a dobrovolné práce zejména ve sportu, umění, vzdělávaní a pro společnost.

Ondřej Bank (1980)

Lyžař, golfista, milovník hor se během své aktivní sportovní kariéry účastnil čtyř OH, osmi MS a mezi své největší sportovní úspěchy řadí mimo jiné páté místo v obřím slalomu na ZOH v Soči nebo třetí místo v superkombinaci SP v Kitzbühelu.

Tomáš Kraus (1974)

Bývalý lyžař byl u počátku skikrosu a patřil k jeho největším hvězdám. Během své aktivní sportovní kariéry čtyřikrát ovládl skikrosový seriál Svetoveho poháru a dvakrát, v letech 2005 a 2007, se stal mistrem světa. S aktivním vrcholovým sportem skončil v 41 letech po těžkém úrazu ve švýcarském Arose. Je manažerem olympijské vítězky, snowboarkrosařky Evy Samkové.

Dominik Hašek (1965)

Olympijský vítěz z roku 1998 svými výsledky patří mezi 100 nejlepších hráčů historie NHL. Dvakrát vyhrál Stanley cup (2002, 2008) a získal řadu individuálních ocenění, mezi nimiž vynikají dvě ceny Hart Trophy pro nejlepšího hráče NHL a hned šestkrát se stal nejlepším brankářem nejlepší hokejové soutěže na světě. V NHL skončil po 14 letech v roce 2008. Je členem Hokejové síně slávy i Síně slávy IIHF.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto acrhiv Sportfilm

Štítky sportfilm, festival, filmy, liberec, koncerence, duševní zdraví, sportovci, konference, Dominik Hašek, Bílí Tygři Liberec, kariéra, olympijské hry, Klára Kolouchová, National Hockey League, Ondřej Bank, Tomáš Kraus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na konferenci o duševním zdraví sportovců do Liberce dorazí Dominik Hašek i hosté ze zahraničí. Je součástí festivalu Sportfilm  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.