Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zimní střediska v Libereckém kraji nabízejí ideální podmínky. Kam vyrazit?

Zimní střediska v Libereckém kraji nabízejí ideální podmínky. Pro milovníky sjezdového lyžování je v kraji upraveno přes 85 kilometrů tratí, na svazích Jizerských hor a západních Krkonoš leží až metr hlavně technického sněhu. V některých střediscích využívají stále mrazivého počasí, aby podmínky pro lyžaře ještě vylepšili. Upravené jsou i desítky kilometrů tratí pro běžecké lyžování. Navzdory silným mrazům je ve střediscích poměrně rušno.

"V průměru tu denně máme kolem 3000 lidí, to je na ten mráz slušné. Chodí ale později, až tak na půl jedenáctou," řekl dnes Pavel Bažant, ředitel společnosti SKI Bižu, která provozuje největší jizerskohorské skiareály v Bedřichově, na Severáku a Tanvaldském Špičáku. Na Špičáku a v Bedřichově ještě ve středu jela sněhová děla. "Nevyráběli jsme sníh kvůli tomu, že by nám nějak výrazně chyběl, ale proto, abychom těm lidem dodali pocit prašanu. Nechceme, aby u nás lidi lyžovali na betonové desce," dodal Bažant. Kdyby bylo alespoň o pár stupňů tepleji, bylo by to podle něj úplně ideální.

Nádherné lyžování, i když poněkud mrazivé počasí nabízejí i sjezdovky v největším libereckém středisku v Rokytnici nad Jizerou. "Svahy se kvůli mrazu plní později, i lidí trochu ubylo, podmínky jsou ale velmi dobré a svahy drží," řekl vedoucí provozu Michal Matoušek ze Spartaku Rokytnice. I v Rokytnici ještě doplňují technický sníh v místech, která jsou na jaře exponovaná a na slunci tam sníh rychle taje, což je zejména v dolních partiích sjezdovek na dojezdu. "Děláme si depozity mimo tratě, abychom si je nepokazili tím technickým sněhem, ale abychom to pak dokázali dohrnout," dodal Matoušek.

Také na libereckém Ještědu se v mrazivém počasí zaplňují sjezdovky až před polednem. "Podmínky jsou úplně luxusní, člověk tam ale nevydrží celý den od rána až do večera. Samozřejmě je ale potřeba mít nabroušené hrany," doporučila mluvčí Sportovního areálu Ještěd Renata Balašová. Výrobu technického sněhu na Ještědu zastavili už před týdnem, zásoby mají dostatečné, aby vydrželi do konce zimní sezony. K dispozici je šest kilometrů upravených sjezdovek. "V sobotu máme speciální akci pro všechny lyžaře - Čerti na Ještědu. Kdo přijde v masce čerta nebo čertice, dostane skipas za stokorunu," dodala Balašová.

Autoři

Štítky Liberecký kraj, lyžování, lyžař, Rejdice, Rokytnice nad Jizerou, Hrabětice, Bedřichov, umělý sníh, mráz, Krkonoše, Jizerské hory, sjezdovka, Ještěd, Tanvaldský Špičák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní střediska v Libereckém kraji nabízejí ideální podmínky. Kam vyrazit?  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.