Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina zimních středisek v Libereckém kraji o svátcích skončila

Většina lyžařských středisek v Libereckém kraji ukončila o Velikonocích zimní sezonu. Dál se bude lyžovat v krkonošském areálu v Harrachově, zřejmě se znovu na víkend rozjedou také vleky v Černé Říčce v Desné v Jizerských horách. Sněhu je v horských střediscích stále dost, na sjezdovkách ho leží kolem 60 centimetrů, lidí ale ubývá a držet provoz by bylo příliš drahé, shodli se na dotaz provozovatelé ve většině lyžařských areálů.

Naposledy se dnes lyžovalo i největším středisku v kraji - v Rokytnici nad Jizerou. Vleky a lanovky se tam zastavily ve 14:00. Velikonoční víkend byl ale pěkný, návštěvnost byla vysoká, za čtyři dny si do areálu přišlo zalyžovat téměř 6500 lidí, lyžovalo se už za snížené ceny. "Sněhově bychom to udrželi, ale už bychom asi prodělávali, protože zájemců by přijelo minimum. Mít otevřený takhle obrovský areál pro 30 nebo 40 lyžařů je moc velký luxus," řekl ředitel Spartaku Rokytnice Vít Pražák. Jinak sezonu hodnotí co do tržeb jako nejlepší za posledních deset let. "Byli jsme nepřetržitě 108 dní v provozu," poznamenal. Teď už se ale bude podle něj areál připravovat na letní sezonu, která začíná za měsíc.

Také v krkonošských střediscích Benecko a Vítkovice se dnes lyžovalo naposledy. I tam mají sněhu dost, lidí ale ubývá a vzhledem k předpovědi počasí, která avizuje teploty kolem 17 stupňů, nemá smysl areály držet v provozu. "Podmínky jsou dobré, o Velikonocích byla i pěkná návštěvnost, jsme ale velkoodběratel elektřiny a musíme si rezervovat příkon na každý měsíc, bylo by to drahé a ani by se to nevyplatilo, zřejmě bychom už prodělali," řekl starosta Benecka Jaroslav Mejsnar. Vzhledem k ohlášenému oteplení budou podle něj lidé dávat přednost spíš cyklistice.

Provoz ukončili také v Rejdicích na pomezí Jizerských hor a Krkonoš. "Sněhu máme mraky, lidi byli spokojení, ale vzhledem k počasí už to nemá smysl," poznamenal provozovatel Martin Martínek. Už v neděli se uzavřely také největší areály Tanvaldský Špičák a Severák v Jizerských horách společnosti SKI Bižu. "Návštěvnost byla pěkná, v pátek dokonce 2000 lidí, sobota a neděle byly kvůli počasí slabší. Uvažovali jsme, zda to ještě nerozjet o víkendu, ale nakonec jsme se rozhodli provoz definitivně ukončit," řekl ředitel SKI Bižu Pavel Bažant.

V Libereckém kraji bude dál možné lyžovat v krkonošském areálu Harrachov. "Ukončili jsme provoz jen na Rýžovišti," řekl vedoucí tamní lanovky Martin Nedvěd. Na straně do Harrachova se ale bude podle něj dál lyžovat denně od 8:00 do 16:00. "Předběžně počítáme, že zůstaneme v provozu do 22. dubna," dodal. Lidí bylo podle něj o Velikonocích hodně. "Harrachov byl plný jako o Vánocích, bylo ale hodně pěších turistů," řekl. Ještě o víkendu 7. a 8. dubna se bude možná lyžovat také v Černé Říčce v Desné v Jizerských horách. "Podmínky jsou stále výborné a sněhu je hodně, uvidíme jaké bude počasí," uvedl za středisko Martin Lauer.

Autoři | Foto Ski areál Ještěd

Štítky lyžování, zima, Rokytnice nad Jizerou, Harrachov, Tanvaldský Špičák, Paseky nad Jizerou, Černá Říčka, Bedřichov, Ještěd, lyže, lyžař, Tatry Mountain Resorts, Liberecký kraj, Velikonoce, Jizerské hory, Desná, Spartak Rokytnice, a.s., Martin Lauer, Jaroslav

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina zimních středisek v Libereckém kraji o svátcích skončila  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.