Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zimní sezona v Libereckém kraji byla dobrá jen pro některé areály

Končící zimní sezona byla v Libereckém kraji dobrá jen pro některá lyžařská střediska. Podprůměrná bude pro krkonošskou Rokytnici nad Jizerou nebo Ještěd v Liberci, vyplývá z ankety mezi provozovateli.

„Spíš sčítáme ztráty, než abychom kumulovali nějaký zisk," řekl ředitel rokytnického areálu Vít Pražák. Středisko je největší v kraji, v sezoně se ale podařilo zprovoznit jen něco málo přes polovinu z 21,5 kilometru tratí. Rokytnice zahájila sezonu kvůli oblevě až na Silvestra, a přišla tak o vánoční prázdniny. „Rozjezd sezony byl pochopitelně špatný, počasí lyžování nepřálo. Únor byl malinko lepší, i když to byla taková houpačka, tři dny zima, pak pět dnů skoro jaro nebo léto," dodal Pražák.

Ani pro nedaleké Paseky nad Jizerou nebyla zima dobrá. „Myslím, že to bude slabší průměr, ale ne propadák," uvedl za středisko Martin Řípa. K horším patřila i pro Ještěd. „Návštěvností a tržbami se budeme pohybovat na zhruba dvou třetinách loňského roku," uvedl ředitel areálu Jakub Hanuš. „První rána byly Vánoce, to nebyla zima vůbec. V lednu pořádná také nepřišla a trochu se to srovnalo až přes jarní prázdniny," dodal.

Náročná byla sezona i na přípravu. „Na sníh to nebylo nic moc, ani mrazivých dnů nebylo tolik, aby se dalo zasněžovat a vychytávali jsme to po jednotlivých dnech," řekl starosta krkonošského Benecka Jaroslav Mejsnar. Ani zkušení "zasněžovači" podle něj nepamatují, že by se tak rychle měnily podmínky. „A to i během jedné noci, třeba večer bylo minus pět, pak bylo nad nulou a zase to spadlo pod nulu," uvedl. Pro Benecko ale podle něj sezona neskončí špatně. „Je docela slušná. Co se týče tržeb, velmi dobrý byl leden, lepší než minulý. Únor myslím, že bude také slušný a březen jedeme," dodal.

Obdobně sezonu hodnotí i Martin Lauer z areálu Černá Říčka v Desné v Jizerských horách. „Náročná byla na zasněžování, náklady budou vyšší, museli jsme využít každého sebemenšího mrazu," uvedl. „Sezona ale bude poměrně dobrá, srovnatelná s minulou," dodal. Za dobrou ji považuje i ředitel Ski bižu Pavel Bažant, která provozuje v Jizerských horách Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov. „V žádném případě se nepřikláníme k tomu, že byla sezona tragická. Zda byla velmi dobrá, budeme moci říci až skončí jarní prázdniny," řekl.

Pohromou nebude letošní teplá zima provázená častým deštěm ani pro Harrachov. „Přišli jsme sice o lyžování během vánočních svátků, ale leden, únor i začátek března jsou pro nás velmi dobré," řekl náměstek skiareálu Vlastislav Fejkl. „Taková zima jako letošní, tedy spíše horší, k nám přivádí návštěvníky z oblastí, kde na sjezdovkách sníh chybí. Málo ho leží i na polské straně Krkonoš, kam proudí teplý vzduch z Lužice," dodal.

Nezvykle teplá zima zvedla návštěvnost některých kulturních a zábavních míst, například science centra iQLandia a iQParku v Liberci. „Návštěvnost v letošním roce zhruba o třetinu převýšila tu loňskou. Je za tím bezesporu nedostatek sněhu. A jakmile se přidal déšť, praskalo centrum ve švech a problémy nastávaly zejména s parkováním," řekl ředitel centra Pavel Coufal.

Autoři | Foto Skiareál Rokytnice

Štítky rekreace, hory, Liberecký kraj, skiareály, lyže, zima, Liberec, Rokytnice nad Jizerou, Ještěd, jarní prázdniny, silvestr, Vánoce, Jizerské hory, Benecko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zimní sezona v Libereckém kraji byla dobrá jen pro některé areály  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.