Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Dobrovolníků je málo. Volební komise v Libereckém kraji budou zřejmě muset doplnit úředníci

Volební komise v Libereckém kraji budou muset stejně jako v minulých volbách doplnit lidé z městských a obecních úřadů, dobrovolníků je málo. Lhůta pro přihlášení do okrskových volebních komisí vyprší ve středu, ve všech oslovených městech zatím měli volná místa. Možnost delegovat své zástupce plně nevyužily ani všechny strany a hnutí, které se budou o místa v zastupitelstvech ucházet.

„Problém s obsazením komisí očekáváme, neboť velká část členů, která pravidelně byla delegována do komisí, kandiduje. Kandidát však nemůže být členem okrskové volební komise. V případě, že nebude dosaženo zákonem stanoveného minimálního počtu členů, budou, v uvozovkách, dojmenováni z řad dobrovolníků a zaměstnanců Statutárního města Liberce," uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Ve stotisícovém městě musí obsadit 87 volebních okrsků.

Třeba v Jablonci nad Nisou potřebují obsadit 49 okrskových volebních komisí, což představuje více než 300 lidí. „Svého práva delegovat dosud využily čtyři volební strany z 11 zaregistrovaných a delegovaly celkem 83 členů do volebních komisí. Lhůta pro delegování končí v 16 hodin ve středu 24. srpna, takže ještě nějaké delegované členy očekáváme," řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Radnice podle ní eviduje také 30 dobrovolníků, kteří mají zájem pracovat v okrskové volební komisi. "Zda to bude stačit, nebo bude nutné do komisí doplnit zaměstnanci magistrátu, se teprve uvidí," dodala. V každé komisi ale vždy jeden úředník bude - jako zapisovatel.

Problémy se zajištěním lidí do volebních komisí má i čtrnáctitisícový Turnov. „Informujeme, propagujeme, lákáme, jak se dá - web, sítě, tisk... Bohužel, zájem o účast v komisi je menší a situace je horší než při minulých volbách," uvedla mluvčí radnice Marcela Jandová. Podle ní hledali bezmála stovku lidí. „Začínáme zhruba tři měsíce před termínem voleb - články na webu, vývěsky a podobně. Ještě v minulém týdnu jsme hledali 50 lidí. Po další kampani na sítích nám chybí zhruba 20, počítáme ještě s nominací z jednotlivých uskupení. Počet se zřejmě podaří naplnit," dodala.

V České Lípě, která je třetím největším městem v Libereckém kraji, zásadní problémy s obsazením volebních komisí nemají. „O práci v komisích je vždy zájem, dobře funguje výzva na webu a na facebooku města. V České Lípě máme 44 okrsků, kam do komisí potřebujeme celkem 266 lidí," řekla mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová. Úředníci města podle ní vždy plní roli zapisovatelů, ani s obsazením těchto míst problémy nejsou. „Chodí již tradiční zaměstnanci," dodala.

Na většině míst se zájem o práci ve volebních komisích příliš nezvýšil ani po předloňském zvýšení odměn. Řadoví volební komisaři teď dostanou 1800 korun, místopředseda 2100 korun a předseda komise ještě o stokorunu víc. Tam, kde jsou souběžně senátní volby, dostanou ještě v prvním kole dalších 400 korun, a pokud bude i druhé kolo, tak mohou předseda a místopředseda počítat s další tisícikorunou a řadoví členové dostanou 700 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, volby, správa, obce, komise, Liberecký kraj, volební komise, Česká Lípa, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, Liberec, Jablonec nad Nisou, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobrovolníků je málo. Volební komise v Libereckém kraji budou zřejmě muset doplnit úředníci  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.