Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Pátek 20. září 2024  |  Svátek má Oleg
Bez reklam

VOLBY 2024: Volební místnosti se otevřely. V Libereckém kraji voliči vybírají z 544 kandidátů, post hejtmana obhajuje Martin Půta

Také v Libereckém kraji začínají krajské a senátní volby. Úderem druhé hodiny odpolední se otevřely volební místnosti napříč celou republikou. Kromě krajských voleb bude část voličů vybírat i nového senátora, a to na Jablonecku a Semilsku ve volebním okrsku 35. Poslední voliči mohou odevzdat svůj hlas dnes před 22:00. Další budou mít šanci ještě v sobotu od 8:00 do 14:00.

Voliči si do volebních místností musí vzít platný občanský průkaz nebo cestovní pas, aby volební komisaři mohli ověřit jejich totožnost a právo volit.

V případě krajských voleb lidé mohou na vybraném hlasovacím lístku preferované strany podpořit zvolení nejvýše čtyř kandidátů, a to zakroužkováním pořadového čísla před jejich jménem. Kandidátům bude stačit k dosažení mandátu pouze pět procent preferenčních hlasů. Lístek pak před vhozením do volební urny musí voliči zasunout do hlasovací obálky k tomu určené, kterou dostanou od volební komise.

Při senátních volbách musí voliči vložit vybraný hlasovací lístek se jménem kandidáta do jiné obálky, kterou také dostanou od komise. Tento lístek se nijak neupravuje. Lidé by to neměli splést, protože jejich hlasy by byly neplatné.

O mandát v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se v Libereckém kraji uchází 544 lidí, z toho 183 žen. Kandidátů je zhruba o pětinu méně než před čtyřmi lety, kdy voliči zastupitele vybírali z 669 kandidátů, z nichž 208 bylo žen. Menší výběr než letos měli voliči jen v roce 2008, kdy kandidovalo 536 lidí, z toho 177 žen. Naopak největší výběr byl o čtyři roky později - v roce 2012 kandidovalo do krajského zastupitelstva 762 lidí, z toho 232 žen.

Nejmladším kandidátem do krajského zastupitelstva je osmnáctiletý student Jan Gino Hemmer z Jablonného v Podještědí na Liberecku, který je číslem 14 na kandidátce PRO 2022. Nejstarším kandidátem je jednaosmdesátiletý pracující důchodce Pavel Komárek z Liberce, který kandiduje s číslem 42 za SOCDEM.

O post zastupitele se v Libereckém kraji uchází 544 kandidátů, z toho 183 žen

O mandát v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu se v Libereckém kraji uchází 544 lidí, z toho 183 žen. Kandidátů je zhruba o pětinu méně než před čtyřmi lety, kdy voliči zastupitele vybírali z 669 kandidátů, z nichž 208 bylo žen.

Voliči budou vybírat z celkem třinácti kandidátek, post hejtmana potřetí obhajuje dosavadní hejtman Martin Půta (Starostové pro LK). V posledních krajských volbách v Libereckém kraji vybírali voliči ze 16 kandidátek, uspělo pět. Volby vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Půtou. Byl tak prvním hejtmanem v kraji, který dokázal funkci dvakrát obhájit. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Voliči na Jablonecku a Semilsku budou také vybírat nového senátora. Na výběr je ze šesti kandidátů. Starostové pro Liberecký kraj letos nominovali vlastní kandidátku, kterou je dlouholetá starostka Semil Lena Mlejnková. Za vládní koalici Spolu, v níž se spojila ODS, TOP 09 a Lidovci, kandiduje občanský demokrat, ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček. Hnutí ANO poslalo do senátních voleb nestraníka, podnikatele a bývalého jabloneckého primátora Milana Kroupu.

Znovu se o místo v Senátu uchází ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc z SPD a také právnička Michaela Tejmlová za hnutí SEN 21, kterou podporují i Piráti a Zelení. Šestým kandidátem je starosta krkonošského střediska Harrachov Tomáš Vašíček, který je kandidátem Aliance pro budoucnost.

Kvůli kandidátkám se shodnými názvy v Libereckém kraji se Spolu obrátilo na Ústavní soud

Kvůli registraci kandidátek se shodnými názvy pro krajské volby v Libereckém kraji se vládní Spolu obrátilo s dotazem na Ústavní soud (ÚS), zaznělo v úterý při druhé z debat České televize (ČT) před nadcházejícími krajskými volbami. ČT si pozvala...

Zvláštností krajských voleb v Libereckém kraji je přítomnost dvou kandidátek z prakticky stejným jménem. Krajský úřad zaregistroval jak kandidátku SPOLU pro Liberecký kraj – ODS, TOP 09, KDU-ČSL, tak kandidátku SPOLU PRO Liberecký kraj, kterou předložila koalice složená z politických stran Svobodní a Strana soukromníků ČR. Kandidátka vládní koalice rozhodnutí krajského úřadu napadla u soudu, ten ale její návrh zamítl. Obě kandidátky tak kandidují pod názvy tak, jak je krajský úřad zaregistroval.

Část voličů v Hrádku nad Nisou dostala volební lístky z Ústeckého kraje

Část voličů z pohraničního Hrádku nad Nisou na Liberecku dostala do schránek volební lístky z Ústeckého kraje. Chyba se dotkla voličů ze dvou okrsků, uvedla vedoucí voleb Krajského úřadu v Liberci Pavlína Kroupová, která se organizaci voleb věnuje...

Kuriozitou pak bylo, když část voličů v Hrádku dostala volební lístky z Ústeckého kraje. Chyba se stala při balení lístků do obálek, které zajišťovala Česká pošta. 

Ve dvou obcích v kraji budou voliči rozhodovat také v místních refrendech a v obou případech půjde o případnou výstavbu větrníků. Jde o Křižany a Bulovku. Část Bulovky je proti, petici proti výstavbě větrníků podepsalo asi dvě stě lidí. V Křižanech se zase nedávno objevila informace, že obec záměrně o referendu neinformuje. To ale starosta Václav Honsejk (Pro obec) odmítl a informaci o referendu znovu zveřejnil na všech kanálech obce.

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat volební místnost ve Višňové

V Libereckém kraji se kvůli povodni musí přestěhovat jediná volební místnost z 582. Ve Višňové na Liberecku budou lidé místo na obecním úřadě volit zhruba o 300 metrů dál v knihovně. Další čtyři volební místnosti najdou voliči tam, kde jsou zvyklí....

Také v Libereckém kraji panovala obava, zda do organizace voleb nezasáhnou povodně z minulého víkendu. Nakonec ale bez problému proběhnou všude. Jediná změna je ve Višňové, kde se musela přestěhovat volební místnost.

Foto Martina Petrášková

Štítky Volby do Senátu, Parlamentu České republiky, Senát Parlamentu České republiky, hlasovací lístek, volební místnost, Česko, občanský průkaz, krajské volby, cestovní pas

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Volební místnosti se otevřely. V Libereckém kraji voliči vybírají z 544 kandidátů, post hejtmana obhajuje Martin Půta  |  Volby  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.