Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sanitky zasahující při výbuchu v Hamru se vrátí do provozu až po technické kontrole

Zatím čeká celkem pět sanitek a jeden vůz lékaře na technickou kontrolu, po které by se mohly vrátit do běžného provozu. Po zásahu u incidentu v Hamru na Jezeře prošly vozy dekontaminací. Do provozu tak byly nasazeny záložní vozidla.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má po výbuchu v provozovně likvidace nebezpečného odpadu v Hamru na Jezeře na Českolipsku stále šest vozů mimo provoz. Jde o sanitky a také vůz lékaře, které na místě zasahovaly nebo převážely zraněné. Po dekontaminaci čekají na technickou kontrolu, která je umožní vrátit do provozu. Škody na vybavení sanit půjdou do statisíců a kraj je zřejmě bude vymáhat po firmě Purum. Péče v kraji je ale zajištěná, záchranáři nasadili záložní vozy, řekl novinářům náměstek hejtmana Přemysl Sobotka.

Při nečekané chemické reakci v areálu společnosti Purum v Hamru bylo 19. listopadu zraněno osm pracovníků, jeden z nich později na následky zemřel v nemocnici. S uniklými chemikáliemi se dostali do styku zasahující záchranáři, hasiči a policisté, ale i zdravotníci, kteří se o zraněné starali v nemocnicích. Zhruba 140 lidí proto muselo na opakované zdravotní prohlídky. „Zdravotní stav všech kontaminovaných je dobrý a nikdo ze záchranářů už není v neschopnosti. To je velmi pozitivní, protože sanitky a přístroje nahradíte, ale lidi neumíme nahradit,“ dodal Přemysl Sobotka.

Sanitky jsou ale stále mimo provoz v areálu záchranné služby. O jejich dekontaminaci po zásahu se postarali hasiči a v interiérech vojenští specialisté z liberecké 31. brigády radiační, chemické a biologické ochrany. „Spotřební materiál ze zasažených vozů museli zlikvidovat,“ řekl mluvčí zdravotnické záchranné služby Michael Georgiev. Vozy jsou vybavené drahými přístroji za miliony, a aby se mohly vrátit do služby, čekají na speciální technickou bezpečnostní kontrolu od specializované firmy.

Policie událost prověřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti, zatím nikoho neobvinila. „Na základě měření, která tam prováděli hasiči, ale také armáda při dekontaminaci zdravotnické techniky, víme, že tam byla kyselina sírová, chlorovodík a zejména z našeho pohledu důležitý a nebezpečný sirovodík a pak zřejmě ještě další látky jako dimethylsulfid,“ řekl již dříve ředitel krajské hygienické stanice Vladimír Valenta. Všechno jsou to podle něj látky, které mají akutní dráždivý, žíravý účinek a mohou vyvolat poleptání sliznic, dýchacích cest a další problémy.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS LK

Štítky neštěstí, odpady, zdraví, správa, záchranná, Liberecký, Hamr na Jezeře, Přemysl Sobotka, Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje, okres Česká Lípa, Vladimír Valenta, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sanitky zasahující při výbuchu v Hamru se vrátí do provozu až po technické kontrole  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.