Počasí dnes7 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Návštěvníci Krkonoš si ochrany přírody váží. Někteří by ji dokonce zvýšili

Krkonoše každoročně navštíví tisíce návštěvníků. Většina z nich míří do hor za turistikou a výlety. A jak ukázal terénní výzkum, mnoho z nich si uvědomuje, že ochrana zdejší krajiny je více než důležitá.

Krkonošský národní park si nechal vytvořit terénní výzkum, který probíhal od léta 2018 do konce minulého jara. „Díky výzkumu jsme zjistili třeba to, že i do takové tradiční turistické destinace, jako jsou Krkonoše, proudí stále noví návštěvníci. Téměř pětina dotazovaných zde byla poprvé,“ uvedl Robin Böhnisch, ředitel Správy KRNAP.

Asi nepřekvapivě výzkum také ukázal, že většina turistů míří do hor za pěší turistikou. Výlety po vrcholcích Krkonoš jsou pak většinou spojené s návštěvou nějakých významných přírodních památek.

„Dle výzkumu se zhruba tři čtvrtiny návštěvníků orientuje dle turistických tras,“ sdělil mluvčí KRNAPu Radek Drahný. V dnešní době se také mnoho lidí orientuje v Krkonoších dle mobilních aplikací. Ani klasické papírové mapy ale zatím nevymizely.

Turisté přinesou do regionu ročně přes pět miliard

Turisté jsou také významní pro zdejší ekonomiku. Do regionu přinášejí ročně více než pět miliard korun (dohromady na české i polské straně). Jedna osoba utratí v Krkonoších za den průměrně 749 korun. „Nejvýznamnějšími položkami je stravování, ubytování a doprava,“ informoval Drahný.

Obecně se největší část respondentů ve výzkumu klonila buď k názoru, že ochrana Krkonoš by měla do budoucna zůstat v té míře, v jaké je dnes, nebo k názoru, že by se měla ještě zvýšit.

A skoro dvě třetiny návštěvníků by byly pro zavedení potencionálního vstupného. „Výše takového vstupného by mohla být třicet korun na den. Překvapivě nejvíce se zavedením vstupného souhlasí lidé, kteří Krkonoše navštěvují nejčastěji,“ doplnil Drahný.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Krkonoše, turisté, výzkum, Krkonošský národní park, Robin Böhnisch, Správa Krkonošského národního parku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Návštěvníci Krkonoš si ochrany přírody váží. Někteří by ji dokonce zvýšili  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.