Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Kraj se brání proti těžbě v Turówu všemi možnými způsoby. Do konce ledna můžete podepsat petici

Liberecký kraj stále pokračuje v boji proti prodloužení těžby v hnědouhelném dole Turów. Pokud by totiž těžba pokračovala, budou občané nedaleko českopolské hranice ohroženi ztrátou vody i dalšími důsledky.

Nyní se kraj obrátil ne Evropskou komisi se stížností. Zároveň podal žalobu proti změně územního plánování. Právě tato změna totiž umožňuje pokračovat v těžbě. 

V případě povolení prodloužení těžby by se v Turówě pohlo těžit až do roku 2044. Zároveň by se mohl důl rozšířit až přibližně na 100 metrů k české hranici. Spolu s rozšířením by navíc došlo i prohloubení dolu a to až pod úroveň hladiny Baltského moře.

Podle informací kraje se polská strana snaží obejít nesouhlasný postoj České republiky a veřejnosti novým procesem o povolení těžby na šest let. „Proti tomuto nezákonnému postupu a dalším porušením Liberecký kraj podal stížnost k Evropské komisi,“ sdělil mluvčí kraje Filip Trdla.

Sběr podpisů potrvá do konce ledna. Pokud se chcete i vy zapojit, můžete svůj podpis připojit na stránkách www.stopturow.cz. Pokud se chcete podepsat přímo na vytištěný petiční arch, najdete jej ve vestibulu Krajského úřadu a dále na městských a obecních úřadech Bílém Kostele, Černousích, Dětřichově, Frýdlantu, Heřmanicích, Hrádku nad Nisou, Chotyni, Chrastavě, Kunraticích a Višňové.

Spolu s Libereckým krajem se na Evropskou komisi obrátilo i Ministerstvo životního prostředí, které bude projednávat situaci okolo Turówa i v Bruselu. „Mezi další kroky kraje patří žaloba proti nezákonné změně územního plánu Bogatynie a přihlášení se mezi účastníky polského řízení o posouzení vlivu prodloužení těžby na životní prostředí,“ vysvětlil Trdla.

V současné době také probíhá sběr podpisů do petice. Za peticí směřovanou Petičnímu výboru Evropského parlamentu stojí jednak Liberecký kraj, ale také obce na Liberecku a Frýdlantsku a organizace Greenpeace ČR. „Cílem petice je přesvědčit Evropský parlament, aby do oblasti hnědouhelného dolu poslal vyšetřovací komisi,“ doplnil mluvčí.

Hejtman Martin Půta doufá, že se podaří sesbírat alespoň 5 000 podpisů. „Aktuálně jsme zhruba v polovině. Rád bych proto vyzval občany, aby se k boji za záchranu vody v regionu připojili,“ řekl.

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto panoramio.com

Štítky Turów, těžba, důl, Polsko, ČR, Liberecký, Liberecký kraj, Důl Turów, petice, Evropská komise, Česko, Evropský parlament, Baltské moře, Martin Půta, Ministerstvo životního prostředí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kraj se brání proti těžbě v Turówu všemi možnými způsoby. Do konce ledna můžete podepsat petici  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.