Počasí dnes12 °C, zítra9 °C
Středa 2. října 2024  |  Svátek má Olívie / Oliver
Bez reklam

V lese nebo autě je rouška zbytečná, říkají policisté. Někteří lidé ale na jejich nošení kašlou úplně

Složky IZS mají v posledních dnech opravdu plné ruce práce. A výjimkou nejsou ani policisté. Ti mimo jiné dohlíží na dodržování nařízení vlády.

Od minulého čtvrtka, kdy začala opatření platit, řešili policisté v Libereckém kraji již 11 přestupků. Většina se týkala právě nenošení ochranných pomůcek nebo nerespektování karantény. Tím se dopustili porušení zákona o ochraně veřejného zdraví. „V případě těchto přestupků je správním orgánem hygiena,“ sdělila mluvčí policie Vladimíra Šrýtrová.

Podle policistů není nutné nosit ochranné pomůcky třeba v lese, kd enikdo není, nebo ve vlastním voze.

Dle krizového zákona by mohli takoví lidé v nejzávažnějších případech dostat pokutu ve výši až 2 miliony korun. Na tísňových linkách se navíc množí oznámení upozorňující právě na nenošení roušek nebo porušování karantény. Během jediného dne řešili policisté v kraji hned třicet takových oznámení. Pokud osoba porušuje nařízení opakovaně, může přitom vyfasovat tučnou pokutu ve výši až 20 000 korun.

Policisté také zkontrolovali na 380 restaurací, obchodů, ubytovací zařízení, hotely a další. „Policisté nezjistili žádná vážnější porušení,“ komentovala Šrýtrová.

Policejní hlídky také dohlíží na osoby přejíždějící přes hranice. „Pohyb pendlerů bude od soboty kontrolován. Lidé budou muset předložit vyplněný formulář s každodenním razítkem od zaměstnavatele,“ konstatovala mluvčí.

Policie bude každé osobě vydávat razítko při výjezdu za hranice i při cestě zpět. V posledních dnech zkontrolovali policisté na tři stovky vozidel a v pěti případech odepřeli vjezd do ČR.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky policie, Liberecký, rouška, opatření, koronavirus, Liberecký kraj, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dana Kodová

Hned první den vládního nařízení nenosili roušky např. pracovníci FCC Liberec, pracovníci firmy satvějícíc chodníky v ulici Baltská a další....

Sobota, 21. března 2020, 19:44Odpovědět

V lese nebo autě je rouška zbytečná, říkají policisté. Někteří lidé ale na jejich nošení kašlou úplně  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.