Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

O dovážku nákupu domů moc seniorů zájem nemá

Senioři v Liberci nemají příliš velký zájem o dovážku nákupů či léků až domů. Této služby využilo v krajském městě za uplynulé tři týdny zhruba 100 lidí, řekl ředitel příspěvkové organizace Liberce Kontakt Michael Dufek.

Organizace koordinuje zásobování ohrožených skupin v krajském městě i dalších částech okresu Liberec. „Od 16. března jsme udělali 111 nákupů. Hlavně v Liberci, mimo něj jsme vyjížděli jen párkrát,“ uvedl Dufek. Lidí ochotných seniorům či zdravotně handicapovaným lidem pomoci je podle něj dostatek. „Máme přes 200 registrovaných dobrovolníků,“ řekl. Mezi dobrovolníky jsou i čtyři hokejisté Bílých Tygrů včetně kapitána Petra Jelínka.

Podle Dufka se snaží povědomí o dovážce potravin šířit mezi seniory, kteří si chodí nakupovat sami. Dobrovolníci jim od čtvrtka rozdávají informační letáky přímo u supermarketů. „Děláme to každý den a počítáme s tím až do Velikonoc. Dobrovolníci se snaží seniory upozornit, že by bylo lepší, když by seděli doma a nákup si objednali,“ uvedl Dufek. Ode dneška začnou navíc dobrovolníci, hasiči a úředníci seniorům z Liberce vozit domů roušku zdarma s dalšími informacemi. Ve schránce by balíček měl mít každý obyvatel starší 65 let do dvou týdnů, v Liberci jich žije přes 20.000.

Právě senioři jsou nejohroženější skupinou co se týče důsledků nákazy novým typem koronaviru. Dovážku potravin, léků či další služby jim nabízejí obce, organizace i jednotlivci po celém Libereckém kraji. Asi největší zájem zaznamenal Oblastní spolek Českého červeného kříže (ČČK) v Jablonci nad Nisou, který má na starost koordinaci těchto služeb na Jablonecku a v části Semilska. „Ze začátku byl zájem velmi nízký, ale postupně se to navyšuje. Teď vyřizujeme kolem stovky požadavků denně,“ uvedla ředitelka oblastního spolku ČČK Kateřina Havlová. Podle ní k tomu zřejmě přispělo, že u supermarketů v Jablonci, Železném Brodě a Semilech rozdali seniorům tisícovku letáků. „Neděláme jen nákupy, ale venčíme i psy a dvakrát jsme seniorům pomáhali i s montováním televize,“ uvedla Havlová. Podle ní mohou využít na 250 dobrovolníků.

Mluvčí radnice v České Lípě Kristýna Kňákal Brožová uvedla, že dovážky využilo ve městě dosud asi 100 seniorů. „Většina z nich volá opakovaně. Hodně se vozí i obědy,“ dodala. O přivezení oběda mají zájem někteří senioři třeba i ve Frýdlantu na Liberecku. „Máme 12 lidí, kterým vozíme většinou obědy, jsou v tom ale i nákupy,“ uvedla mluvčí radnice Martina Petrášková. Podle ní je nízký zájem daný i tím, že se o řadu seniorů starají jejich rodiny. „A někteří senioři říkají, že když by zůstali doma, tak se už nezvednou. Tak, když se jdou projít, tak si i nakoupí,“ dodala.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Liberec

Štítky ČR, koronavirus, sociální, správa, Liberecký, Liberec, Český červený kříž, Petr Jelínek, Velikonoce, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O dovážku nákupu domů moc seniorů zájem nemá  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.