Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Obce a města v kraji zřejmě přijdou kvůli koronaviru o stamiliony

Samosprávy v Libereckém kraji očekávají v souvislosti s koronavirovou pandemií propady příjmů v řádu stamilionů korun. Úřady už začaly šetřit, někde omezují investice, zjistila v průzkumu ČTK. Třeba Liberecký kraj ale naplánované investice omezovat nehodlá, chce jimi totiž podpořit restart ekonomiky, řekla náměstkyně hejtmana pro ekonomiku Jitka Volfová.

Liberecký kraj v současné době reviduje rozpočet připravený na letošní rok. Přestože byli krajští ekonomové ve svých odhadech konzervativní a daňové příjmy nastavili jen na 3,279 miliardy korun, v květnu zastupitelům předloží snížení těchto příjmů na tři miliardy. Ve srovnání s loňským rokem to představuje propad daňových příjmů o 600 milionů korun. Propad v příjmech pokryje podle Volfové kraj ze svých rezerv a pro tento případ ponechal i 250 milionů z přebytku loňského hospodaření.

Rezorty Libereckého kraje dostaly už v březnu nařízeno snížit své výdaje o desetinu. „Restrikce se dotknou všech rezortů kromě sociálního a záchranné služby. Mohli bychom tím získat asi 76 milionů," řekla Volfová. Dalších 127 milionů korun by mohl kraj ušetřit v příspěvkových organizacích a omezením dotací ze svých dotačních programů. Znovu bude vypisovat dotace na sportovní a kulturní akce, které bylo nutné zrušit. Naopak víc chce podpořit inovace nebo řemeslníky. V dotačním programu má kraj téměř 112 milionů, restrikce by se měly dotknout zhruba čtvrtiny.

Zhruba o 220 milionů korun by se podle očekávání měly letos propadnout daňové příjmy stotisícového Liberce. O další miliony přijde krajské město kvůli omezení parkování nebo hazardu. Celkově primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj) očekává propad příjmů o čtvrt miliardy korun. Zvýšené nároky budou mít podle něj příspěvkové organizace jako divadla, zoologická a botanická zahrada, kde se ztráty na tržbách odhadují dohromady na 30 milionů korun a ve stejné výši hlásí ztráty i dvě sportovní organizace provozující plavecký bazén a městský sportovní areál. O omezení investic ale město zatím nejednalo.

K prvním redukcím už ale přistoupili v sousedním Jablonci nad Nisou. Třeba na velkoplošné opravy komunikací dali o čtyři miliony méně než původně počítali. Ušetřené peníze přesunuli do rezervy na řešení krizových situací. „Naše záměry velkoplošných oprav nerušíme, ale část časově zbytných výdajů jsme v rámci rozpočtu přesunuli," řekl ekonomický náměstek primátora Milan Kouřil. Pokud bude ekonomický vývoj příznivý, město se podle něj k akcím vrátí. Své výdaje už musely seškrtat i jednotlivé rezorty města, podle odhadů potřebuje Jablonec celkově snížit letos své náklady zhruba o 120 milionů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, správa, hospodářství, koronavirus, Liberecký, Liberecký kraj, investice, Jitka Volfová, dotace, Jaroslav Zámečník, Milan Kouřil, Jablonec nad Nisou, Starostové pro Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obce a města v kraji zřejmě přijdou kvůli koronaviru o stamiliony  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.