Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Řidiči se musí připravit na omezení mezi Doksy a Dubou, probíhá tu rekonstrukce silnice

Mezi Dubou a Doksy odstartovaly práce na rozsáhlé rekonstrukci silnice druhé třídy. Náklady přesahují 100 milionů korun a opravy potrvají zhruba rok. Rekonstrukce omezí i dopravu na Českolipsku.

Dopravu na Českolipsku zkomplikuje rekonstrukce silnice druhé třídy 270 z Doks na Dubou. Práce tam potrvají zhruba rok, na zimu se ale zastaví. V některých fázích stavby bude nutné silnici pro dopravu zcela uzavřít. Projekt za více než 100 milionů korun financuje Liberecký kraj za přispění evropských fondů. Práce tam už začaly, stavba je rozdělena na několik úseků, řidiči tam musí počítat s omezením, řekl dnes ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička.

Silnice je poškozená

Kompletní obnovena bude skoro devět kilometrů dlouhá spojnice měst Doksy a Dubá. Povrch frekventované komunikace je značně poškozený a v některých úsecích je v havarijním stavu. Systém odvodnění je zastaralý, příkopy zanesené, někde dokonce chybí. Rekonstrukce zvýší únosnost vozovky, zlepší jízdní parametry, a tím přispěje i k vyšší bezpečnosti silničního provozu. Stavebníci obnoví i most, který je v havarijním stavu. „Chtěl bych požádat řidiče o trpělivost a shovívavost,“ řekl náměstek hejtmana Jan Sviták.

Rekonstrukce silnice by měla trvat podle smlouvy 250 dní, stavební firmy ale na zimu práce přeruší. Rekonstrukce tak skončí až na podzim příštího roku. Podobně nákladné projekty si podle krajské radní pro rozvoj Radky Loučkové Kotasové (ANO) může kraj dovolit jen díky evropským dotacím. „V tomto programovacím období jsme již uskutečnili rekonstrukci silnice z obce Okna na hranici Libereckého kraje, silnice v Jilemnici, výstavbu okružních křižovatek v Semilech a okružní křižovatky ve Stráži pod Ralskem,“ řekla radní. Dokončena už je podle ní také první etapa rekonstrukce silnice v Jablonném v Podještědí, práce na druhé etapě by měly skončit v říjnu.

Další projekty se připravují

Další projekty na obnovu svých silnic Liberecký kraj připravuje. Ještě v září vyhlásí veřejnou soutěž na dodavatele rekonstrukce silnice 262 z České Lípy na Dobranov. „Rekonstrukce 5,3 kilometru dlouhého úseku by měla být zahájena na jaře příštího roku. Předpokládané náklady dosahují bezmála 228 milionů korun,“ řekl Sviták. Dalším velkým projektem je rekonstrukce silnice 268 z Mimoně na Mnichovo Hradiště. Projekt za 190 milionů korun měl začít už letos, ve veřejné soutěži se ale nepodařilo najít dodavatele. V říjnu ji proto chce kraj vypsat znovu.

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky oprava, Českolipsko, doprava, silnice, Dubá, rekonstrukce, Doksy, projekt, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Jan Sviták, Radka Loučková Kotasová

Řidiči se musí připravit na omezení mezi Doksy a Dubou, probíhá tu rekonstrukce silnice  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.