Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Česká Lípa zakončí rok tichým ohňostrojem. Liberec žádný nepořádá

Konec letošního roku se rychle blíží a sním i přípravy na bohaté ohňostroje. Tedy jak kde. Zatímco taková Česká Lípa, Dubá nebo Český Dub chystají bujaré oslavy, třeba v Jablonci nebo Liberci žádné ohňostroje pořádané vedením města nebudou.

Česká Lípa chystá na Nový rok takzvaný tichý ohňostroj, zřejmě jako jediná z radnic v Libereckém kraji. Sedmatřicetitisícové město je zároveň jednou z mála obcí z kraje, které ohňostroj na přelomu starého a nového roku pořádají. Z 215 obcí v kraji jich bývá do deseti. Tradičně ho třeba nebudou dělat radnice v krajské Liberci ani v sousedním Jablonci nad Nisou, vyplývá z ankety ČTK. „Ohňostroj není tradiční akcí pořádanou městem na konci roku, z toho důvodu nebude ani letos,“ uvedla mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová.

Ani v České Lípě není tradice novoročních ohňostrojů dlouhá, začalo s tím předchozí vedení radnice. „Mezi lidmi je tato akce vnímána pozitivně, rádi tedy budeme v tradici pokračovat,“ řekla mluvčí českolipské radnice Kristýna Kňákal Brožová. Ohňostroj bude na Nový rok od 18:00 na parkovišti u kulturního domu Crystal.

Novinkou bude, že se bude jednat o takzvaný tichý ohňostroj. „Do vzduchu budou vypouštěny rachejtle, které nevydávají velmi vysoké tóny, které vadí domácím mazlíčkům. Tyto rachejtle budou vypouštěny až v samotném závěru ohňostroje, tedy by zvířata neměla tolik trpět,“ dodala mluvčí.

Přímo na silvestrovskou půlnoc chystají ohňostroj v kraji jen Český Dub na Liberecku a Dubá na Českolipsku. Novoročních ohňostrojů pořádaných obcemi bude minimálně pět, podle zjištění půjde pokaždé o klasický ohňostroj. Mezi oblíbené se zařadil v posledních letech novoroční ohňostroj v Novém Boru na Českolipsku, který bude od 17:00. „Zájem je velký, jde o jednu z nejoblíbenějších akcí ve městě, která přiláká tisíce lidí. Zaplní vždycky celé náměstí a okolní prostranství,“ uvedla mluvčí novoborské radnice Radmila Pokorná.

Plno bývá i na novoročních podvečerních ohňostrojích v Turnově v Českém ráji, Skalici u České Lípy i v zámeckém parku v Doksech na Českolipsku. „Zájem je velký. Sjíždějí se návštěvníci z širokého regionu,“ uvedla starostka Doks Eva Burešová. Před několika dny Doksy po rekonstrukci interiéru za desítky milionů korun otevřely přilehlý zámek, dovnitř se ale účastníci ohňostroje tentokrát ještě nedostanou. „Nepřepokládáme, že by to bylo spojené s prohlídkou. Na další roky si ale myslím, že to bude velmi reálné,“ dodala starostka.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, zábava, správa, ohňostroj, Liberecký, Česká Lípa, Liberec, radnice, Jablonec nad Nisou, Dubá, Český Dub, nový rok, Liberecký kraj, okres Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Česká Lípa zakončí rok tichým ohňostrojem. Liberec žádný nepořádá  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.