Počasí dnes6 °C, zítra11 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

V Kamenickém Šenově vzniká inkubátor pro mladé sklářské talenty

V Kamenickém Šenově nyní vzniká přeshraniční projekt s názvem Škola a sklo — inkubátor na cestě do života. Ten by měl umožnit rozvoj mladých autorům nejen z Česká ale i z Německa.

Právě propojení škol v Česku i zahraničí a vytvoření přeshraniční sítě je u tohoto projektu klíčové. Výstvaba inkubátoru by měla podpořit zachování zejména sklářského řemesla. V rámci výstavby inkubátoru se tak dočkala kompletní rekonstrukce budova u Střední uměleckoprůmyslové školy.

„Jsem moc rád, že projekt je namířen na spolupráci školy v Kamenickém Šenově s dalšími základními a základními uměleckými školami,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa. Inkubátor se nachází ve zrekonstruovaném objektu v Horské ulici, který je moderně vybaven. Kdysi tato budova sloužila jako Domov mládeže, poslední roky byl ale nevyužitý. 

Zařízení budovy je samozřejmě uzpůsobené oborům sklářským a výtrvarným oborům. „V budově se nachází speciálně zařízený ateliér i dílny, například na výrobu vinutých perlí a mozaiky,“ sdělil ředitel školy Pavel Kopřiva. Inkubátor, na kterém se stále ještě pracuje, se podařilo vytvořit díky přeshraničnímu projektu mezi Českou republikou a Svobodným sáttem Sasko.

Náklady na jeho vybudování se vyšplhaly téměř ke 14 milionům korun. Případná dotace by ale mohla pokrýt až 12 milionů. Vzhledem k tomu, že stavba ještě není zcela dokončena, mohou se celkové náklady ještě mírně zmenit. Spolupráce mezi školou v Kamenickém Šenově a městem Reichenbach ale trvá již dlouho. 

Společně se již podařilo uskutečnit několik workshopů, výtvarných kurzů i poznávacích cest, výstav i vědomostních olympiád. Podle radní Květy Vinklátové je dobře, že kraj nezapomíná na sklářství, které je významnou součástí kulturního dědictví Libereckého kraje. „Sklářství v historii proslavilo Liberecký kraj. Díky této tradici k námmůžeme nyní lákat návštěvníky na jedinečný projekt Křišťálové údolí,“ řekla Vinklátová.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Kamenický Šenov, inkubátor, Českolipsko, sklářství, uměleckoprůmyslová škola, projekt, Německo, Česko, Petr Tulpa, Květa Vinklátová, Domov mládeže, olympijské hry, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Kamenickém Šenově vzniká inkubátor pro mladé sklářské talenty  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.