Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Silnice z Cvikova do Lindavy v září hotová nebude, stavba nabrala zpoždění

Rekonstrukce zničené silnice třetí třídy ze Cvikova na Českolipsku do Lindavy se protáhne. Práce na projektu za 102 miliony korun začaly loni na podzim, podle původních plánů mělo být letos v září hotovo. Práce se ale protáhnou, teprve teď v červenci se na silnici znovu začne pracovat, řekl ředitel Krajské správy silnic Libereckého kraje Jan Růžička. Stavba nabrala zpoždění kvůli technickým problémům, ale i koronavirové pandemii.

Silnici, kterou využívají i turisté k cestě do lindavské sklárny Lasvit Ajeto, poničily před deseti lety bleskové povodně, které zasáhly polovinu Libereckého kraje. Jde o jednu z mála komunikací, na něž se při obnově území dosud nedostalo. Na opravu silnice plné výmolů a děr se Libereckému kraji nepodařilo získat dotace, a tak ji celou financuje ze svého. Zhruba deseti miliony se podílí Cvikov, který na chodníky, osvětlení a bezpečnostní zálivy získal dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI).

Rekonstruován teď bude zhruba 5,5 kilometru dlouhý úsek silnice z Cvikova do Lindavy. „Není to jen o asfaltových površích, stavba zahrnuje pět opěrných zdí a více než 30 propustků, což je vlastně důvod poměrně vysoké ceny," řekl Růžička. Po celou dobu výstavby je na úseku omezený provoz, teď by se měla pro dopravu až do prosince zcela uzavřít. Po objízdných trasách přes Kunratice nebo Sloup v Čechách budou muset nejen motoristé, ale například i linkové autobusy.

Podle informací ze společnosti Korid LK, která je koordinátorem veřejné dopravy v Libereckém kraji, nebudou po dobu uzavírky autobusy zajíždět do zastávek v Lindavě k rekreačnímu středisku, prodejně, restauraci ani do zastávky u podjezdu, nedostanou se ani k Severce ve Cvikově. Autobusové Linky z České Lípy přes Sloup a Lindavu do Cvikova a z Nového Boru přes Lindavu do Cvikova pojedou po objízdné trase po silnici III/26846 a v Lindavě budou jezdit ke sklárně.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Homolka

Štítky ČR, silnice, stavby, správa, Cvikov, Liberecký, Lindava, Liberecký kraj, okres Česká Lípa, Státní fond dopravní infrastruktury, Lasvit, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silnice z Cvikova do Lindavy v září hotová nebude, stavba nabrala zpoždění  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.