Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Krajský dopravce vyjede v prosinci i na Českolipsku, o zázemí se teprve jedná

Veřejnou autobusovou dopravu na Českolipsku bude od 12. prosince zajišťovat krajský dopravce. Do terénu vyjede na 70 autobusů společnosti ČSAD Liberec.

Smlouva bude uzavřena na deset let. Zajištění dopravy krajským dopravcem by mělo přispět k lepší návaznosti spojů, většímu komfortu pro cestující i bezpečnosti. „Za rok najezdí vnitřní dopravce na Českolipsku kolem čtyř milionů korun,“ uvedl náměstek hejtmana Jan Sviták. Cena za jeden kilometr byla stanovena na 41,16 korun.

Nástup nového dopravce by měli zejména cestující pocítit na zkvalitnění přepravy. Obsluhu na Českolipsku budou zajišťovat moderní nízkopodlažní vozidla vybavená klimatizací i elektronickými informačními panely. „Změna se projeví například na trase mezi Českou Lípou a Libercem, kde již nebudou lidé cestovat jako sardinky,“ řekl novinářům hejtman Martin Půta.

Společnost ČSAD Liberec v současné chvíli disponuje druhým nejmodernějším vozovým parkem v ČR.

Pro provoz autobusů potřebuje ale ČSAD Liberec na Českolipsku vhodné zázemí. O převzetí prostor doposud využívaných k těmto účelům se jedná. „S vlastníkem zázemí jednáme. Rádi bychom převzali veškeré zázemí, aby se z místa nestal brownfield,“ uvedl předseda představenstva ČSAD Liberec Martin Bobek.

Ten zároveň ujistil, že krajský dopravce nebude mít problém ani se zajištěním řidičů pro obsluhu vozů na Českolipsku. Podle něj je o tyto pozice zájem. „Část řidičů má v plánu přejít k nám od sotávajícího dopravce, část zaujala naše náborová kampaň a v některých případech se jedná o řidiče autobusů, kteří pracovali v jiné oblasti, například zájezdové dopravě,“ komentoval Bobek.

S novým dopravcem dojde v dotčené oblasti i k optimalizaci jízdních řádů, ta by se ale neměla týkat rušení linek, spíše jejich zefektivnění a v některých případech třeba i prodloužení. „Klasickým příkladem je trasa Česká Lípa – Stráž pod Ralskem – Liberec. Dvě samostatné linky mezi Stráží a Českou Lípou a Stráží a Libercem by mohla nahradit jedna. Pro cestující by to znamenalo rychlejší cestu bez přestupu a kraj by na tom ještě ušetřil,“ vysvětlil předseda.

Během koronaviru došlo obecně ve veřejné dopravě k výraznému propadu cestujících. Podle kraje je zlepšování kvality dopravy klíčové a nezbytné pro zvýšení počtu cestujících.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky Českolipsko, doprava, autobus, ČSAD Liberec, okres Česká Lípa, Liberec, Česká Lípa, Jan Sviták, Martin Horský, Stráž pod Ralskem, Martin Půta, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Krajský dopravce vyjede v prosinci i na Českolipsku, o zázemí se teprve jedná  |  Českolipsko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.