Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zákaz koupání v jablonecké přehradě, je plná sinic. Voda není dobrá ani v liberecké

Hygienici zakázali koupání v přehradě Mšeno v Jablonci nad Nisou. Důvodem jsou sinice. Zákaz koupání platí v Libereckém kraji kvůli sinicím také v rybníce u Autocampu Sedmihorky v Českém ráji, pro něj ho vydali hygienici už před dvěma týdny.

Na zhoršení kvality vody v jablonecké přehradě má vliv suché a horké léto. To má za následek ubývání vody v přehradě. Podle údajů Povodí Labe je přehrada naplněna z 57 procent a jen za poslední týden hladina klesla o čtvrt metru.

Kvůli sinicím se zhoršila i kvalita vody v harcovské přehradě v Liberci. Pro ni sice hygienici zatím zákaz nevydali, nepovažují ji ale za vhodnou ke koupání.

Hygienici rozlišují pět stupňů kvality vody. Jednička značí nejkvalitnější vodu, pětka znamená zákaz koupání. Liberecká přehrada je na stupni čtyři. Naplněná je z 61 procent, pokles hladiny za poslední týden byl o 40 centimetrů.

Na stupni čtyři je v Libereckém kraji ještě Hamerské jezero v Podještědí. Vysoké koncentrace sinic mohou podle hygieniků lidem způsobit vážné zdravotní problémy, zejména alergické reakce v očích, spojivkách a na pokožce. Při požití se mohou dostavit střevní a žaludeční obtíže, malátnost, bolest hlavy. Dlouhodobé působení toxinů sinic způsobuje poruchy funkce jater. Nejvíce jsou jimi ohroženy děti, ale také citliví jedinci, třeba těhotné ženy nebo alergici.

Hygienici sledují v Libereckém kraji 36 vodních ploch. Od začátku sezony je na stupni tři kvůli sinicím Máchovo jezero a kvůli kolísavé kvalitě přítoku koupaliště v Chrastavě u Liberce. Zdravotní problémy po koupání v těchto nádržích mohou mít zejména citliví jedinci. Po koupání by se lidé měli osprchovat.

Malé riziko zdravotních obtíží je na Českolipsku na koupalištích v Horní Polici, Zákupech, Nedamově a Jablonném v Podještědí. Jsou na stupni dva, zhoršenou kvalitu vody signalizuje snížená průhlednost. Podobné je to i na koupališti v Košťálově na Semilsku a na koupališti v Českém Dubu na Liberecku. Ostatní sledované vodní plochy mají stále vodu dobrou.

Autoři | Foto

Štítky přehrada, Harcov, Liberec, Jablonec, hygiena, zákaz koupání, koupání, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Mšeno, Český ráj, koupaliště, Povodí Labe (státní podnik), Podještědí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zákaz koupání v jablonecké přehradě, je plná sinic. Voda není dobrá ani v liberecké  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.