Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Novým primátorem Jablonce nad Nisou je Milan Kroupa z ANO

Novým primátorem Jablonce nad Nisou je Milan Kroupa z ANO. Hlasovalo pro něj 19 ze 30 zastupitelů. Druhému největšímu městu v Libereckém kraji bude příští čtyři roky vládnout koalice, na níž se ANO dohodlo s Piráty, uskupením Společně pro Jablonec a připojil se i jeden ze dvou zastupitelů za Novou budoucnost pro Jablonec, Michael Vraný. Koalice má 17 mandátů ze 30 v zastupitelstvu. ODS, která minulé volební období statutárními městu vládla, skončila v opozici, přestože volby vyhrála.

Končící primátor Petr Beitl z ODS předal primátorský řetěz. Beitl, který je zároveň poslancem, po osmi letech opouští vedení města i zastupitelstvo. V komunálních volbách byl na posledním místě kandidátky a přestože dostal 2956 preferenčních hlasů, do zastupitelstva se nedostal.

Za hlavní úkol pro příští období považuje nový primátor Kroupa udržení zahájených projektů. „Musíme dokončit protažení tramvajového kolejiště v Jablonci, musíme dostavět dopravní terminál, máme tady řadu dalších projektů, které jsou nastavené a jsou prioritní a těm se teď věnujeme," řekl Milan Kroupa. Náročné bude podle něj zejména prodloužení tramvajové trati z Liberce do centra Jablonce, kde se bude souběžně dělat i splašková kanalizace. „Budeme uzavírat ulici Budovatelů, což je hlavní dopravní tepna Jablonce, bude to velký úkol pro odbor rozvoje i městskou policii a bude to bohužel trvat velmi dlouho," dodal nový primátor.

Město povede devítičlenná rada v čele s primátorem a třemi náměstky. Na rozdíl od předcházejícího období přibyl post uvolněného radního pro územní a strategické plánování a zapojení veřejnosti do přípravy projektů. Ročně to podle odhadů bude stát město navíc kolem půl milionu korun.

Koalice také prosadila veřejné hlasování, v minulosti byla vždy volba rady tajná. Náměstkem pro rozvoj města zvolili zastupitelé architekta Jakuba Chuchlíka (Piráti). Náměstkem pro ekonomiku a majetek je ekonom Štěpán Matek (Společně pro Jablonec) a náměstkem pro oblast humanitní, do níž spadá školství, kultura a sociální věci, je pedagog David Mánek (ANO). Uvolněným radním pro územní a strategické plánování se stal Petr Klápště (Společně pro Jablonec). Radními zvolili zastupitelé Jana Poláka (Piráti), Stanislava Říhu (ANO), Jarmilu Valešovou (Piráti) a Jana Zemana (ANO).

V Jablonci vybírali voliči v komunálních volbách z 12 kandidátek, do zastupitelstva se jich dostalo sedm. Pro ODS hlasovalo 22,33 procenta voličů a získala osm mandátů, přesto se jí nepodařilo sestavit koalici. Druhé ANO získalo o mandát méně. Třetí Piráti mají pět zastupitelů, čtyři získalo Společně pro Jablonec. V zastupitelstvu jsou také tři zástupci uskupení Starostové pro Liberecký kraj, dva za Novou budoucnost pro Jablonec a jeden z SPD.

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou/Petr Vitvar

Štítky Jablonec, politika, primátor, Kroupa, ANO, Jablonec nad Nisou, ANO 2011, Milan Kroupa, Česká pirátská strana, ODS, Liberecký kraj, Petr Beitl, Vraný, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Novým primátorem Jablonce nad Nisou je Milan Kroupa z ANO  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.