Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Už za tři roky by mohl stát v Jablonci dopravní terminál

Výstavba moderního dopravního terminálu v Jablonci není tak vzdálená, jak by se mohla zdát. Letos chce město požádat o dotaci a stavět by se tak mohlo začít za dva roky.

Ještě letos na podzim by chtěl Jablonec nad Nisou požádat o dotaci na výstavbu moderního dopravního terminálu s podzemním parkoviště pro zhruba dvě stovky aut. V únoru bylo zahájeno územní řízení, současně se pracuje na přípravě projektové dokumentace pro stavební povolení a samotnou stavbu, řekl na dotaz ČTK náměstek primátora Petr Roubíček. Pokud vše dobře půjde, mohla by stavba začít v roce 2022 a o rok později by mělo být hotovo.

Stavbu, jejíž náklady překročí podle odhadů 200 milionů korun, chce město financovat s využitím dotace z Integrovaného programu rozvoje území Liberec-Jablonec. „Koncepce terminálu stále počítá s tím, že tam jednou přijede tramvaj od Liberce a to trasou Soukenná - Dolní náměstí,“ doplnil Roubíček. S prodloužením tramvajové trati z konečné přes centrum na nový terminál se ale počítá až v příštím programovacím období. Plánovanou totiž stavbu zkomplikoval odpor obyvatel a podnikatelů na trase.

Nový dopravní terminál by měl vyrůst v Kamenné ulici a v budoucnu by měl propojit autobusovou a tramvajovou dopravu s železnicí. S nedalekou vlakovou zastávkou by měla nový terminál propojit prosklená lávka. Podobu terminálu hledalo město v otevřené urbanisticko-architektonické soutěži. Radnice dostala devět návrhů, vítězem se stal návrh pražského ateliéru DOMYJINAK architekti.

Terminál bude ze skla, střechu hlavní budovy má pokrýt zeleň. „Snažili jsme se o rozšíření městského prostoru Dolního náměstí o pěší zónu, kde by byl objekt, který by sloužil nejen dopravě, ale hlavně občanům města. Snažili jsme se o zapojení řeky Nisy do tohoto veřejného prostoru. Dalším záměrem bylo vytvoření dvojice letících střech, které vytvářejí střešní zazeleněnou krajinu. Ta koresponduje s předpolím muzea skla,“ řekl již dříve jeden z autorů návrhu Petr Šikola. Projekt počítá mimo jiné s výstavbou jezu, který zvedne hladinu Nisy a přiblíží ji lidem.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto stavbaweb.cz

Štítky ČR, doprava, stavby, správa, Jablonec n.N., Jablonec nad Nisou, dotace, Lužická Nisa, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Už za tři roky by mohl stát v Jablonci dopravní terminál  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.