Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Za zřícením jablonecké školy jsou dle posudku chyby projektanta, stavební firmy i technického dozoru

Ke zřícení části rekonstruované Střední školy řemesel a služeb v Jablonci nad Nisou před dvěma lety vedly chyby na straně projektanta, stavební firmy i technického dozoru investora (TDI). Vyplývá to ze znaleckého posudku, který si dal vypracovat Liberecký kraj a který zveřejnil na svém webu. Oprava školy a vybudování takzvaného Centra odborné vzdělanosti měly původně stát 104 milionů korun, kvůli sanaci a nutnému zpevnění náklady podle odhadů stoupnou na 206 milionů.

„Na základě znaleckého posudku, který je již třetí v řadě, vyzval krajský úřad všechny dotčené subjekty, aby uplatnily škody u svých pojišťoven. Také jsme se obrátili na advokátní kancelář, která vše posoudí, a pokud nedojde k mimosoudním dohodám, je možné, že budeme způsobenou škodu vymáhat právní cestou," řekla mluvčí kraje Andrea Fulková.

Ve škole se koncem listopadu 2018 zřítila část zdi v prvním a druhém patře. Nikomu se nic nestalo, studenti se od zahájení prací učí jinde. Statik za příčinu havárie dříve označil špatně odvedené práce na úpravách budovy v 80. letech, které zakrývaly omítky. Podle znaleckého posudku, na jehož výsledky upozornili opoziční zastupitelé ze Strany zelených, ale k havárii vedly chyby při rekonstrukci.

Projektant podcenil stavebně technický průzkum. Stavební firma ignorovala předepsaný postup demolic - nebourala podlahy postupně, nezpevnila betonem komínové průduchy, nezajistila stavbu předepsaným počtem vzpěr," uvedl opoziční zastupitel Josef Šedlbauer. Právě stavební firmu označil znalec za nejvíce odpovědnou za vzniklé škody, v procentuálním vyjádření byl její podíl podle něj skoro dvoutřetinový. „Dodavatel stavby mohl havárii stavby zabránit, vzhledem ke své profesní zkušenosti, kterou lze u něj u takové stavby důvodně očekávat," píše se v závěru znaleckého posudku.

Chyba byla podle posudku i na straně firmy, kterou si kraj najal, aby dohlédla na řádně odvedenou práci. „TDI měl možnost a mohl podstatným způsobem ovlivnit procesy v rámci realizované stavby jak v části projektové dokumentace, tak především při provádění bouracích prací a mohl zabránit havárii části stavby," píše se v posudku. Opozice způsob výběru dozorujících firem pro krajské stavby dlouhodobě kritizuje, většinu významných staveb získávají podle ní dvě místní firmy z regionu. „U velkých staveb je vhodné přímo vybrat firmu mimo region, u které nemohou být pochybnosti, že má vazby na stavební firmu, jejíž práci bude kontrolovat," uvedl Šedlbauer. Fulková kritiku odmítla, podle ní je nastavený systém transparentní, přehledný a otevřený i pro nové firmy.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky ČR, správa, stavby, školy, Liberecký, stavební firma, znalecký posudek, Střední škola řemesel a služeb, havárie, Liberecký kraj, Jablonec nad Nisou, Josef Šedlbauer, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ben Bazoo

A to jim trvalo dva roky než na to přišli?

Pátek, 14. srpna 2020, 07:18Odpovědět

Za zřícením jablonecké školy jsou dle posudku chyby projektanta, stavební firmy i technického dozoru  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.