Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Šance pro Liberec. Za odpískaný terminál v Jablonci by mohl na své projekty získat desítky milionů

Nevyužitou evropskou dotaci na dopravní terminál v Jablonci nad Nisou, který se zatím stavět nebude, využije zřejmě hlavně Liberec. Ze 150 milionů korun by měl získat 85 milionů pro své projekty v dopravě, školství a sociální oblasti. Zbytek si nejspíš rozdělí Jablonec a Liberecký kraj. Změnu využití dotačních peněz musí ale ještě schválit ministerstvo pro místní rozvoj, informovala náměstkyně libereckého primátora Radka Loučková Kotasová (ANO).

Peníze na výstavbu dopravního terminálu, který má propojit městskou a regionální autobusovou dopravu s tramvajovou a železniční, měl Jablonec čerpat v rámci Integrovaného plánu rozvoje území aglomerace Liberec – Jablonec nad Nisou (IPRÚ). Zastupitelé Jablonce ale v březnu rozhodli, že stavět se zatím nezačne, a to kvůli zpoždění při přípravě projektu. Peníze na výstavbu chtějí v Jablonci získat z dotačních programů v příštím programovacím období. Náklady se nyní odhadují na 480 milionů korun.

Liberecká náměstkyně a členka řídícího výboru IPRÚ uvedla, že Jablonec si chce z dotace původně určené na terminál ponechat zhruba 25 milionů korun. Použít je hodlá na náhradní projekty v cyklodopravě a ve školství. O přerozdělení zbývajících 125 milionů podle Loučkové Kotasové jednal řídící výbor IPRÚ a souhlasí s jejich využitím v Liberci.

„Že bychom je nasměrovali do bezpečnosti dopravy, což jsou chodníky, přechody, osvětlení na území města Liberce. Také bychom za to rádi vybudovali další P+R parkoviště v Pastýřské ulici. Další velkou část přesuneme do oblasti vzdělávání, modernizací, rekonstrukcí škol, školek, protože tam máme obrovský převis poptávky," uvedla náměstkyně.

Peníze navíc chce Liberec využít i pro sociální bydlení. „A necelých 40 milionů poskytneme Libereckému kraji na realizaci, sice krajské, nicméně silnice, která vede přes Ještěd, takže tu Liberečané samozřejmě také užijí," dodala Loučková Kotasová. Upozornila zároveň, že rozhodnutí řídícího výboru o přerozdělení dotací musí ještě potvrdit ministerstvo pro místní rozvoj.

Aglomerace Liberec - Jablonec zahrnuje území 24 měst a obcí, kde žije téměř 40 procent obyvatel Libereckého kraje. Peníze z IPRÚ by měly směřovat na projekty v dopravě, sociální oblasti nebo školství. Jeho prostřednictvím může region získat do roku 2023 z evropských fondů zhruba 2,5 miliardy korun. Dotační peníze je nutné vyčerpat a vyúčtovat do poloviny roku 2023.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky ČR, správa, hospodářství, Liberec, dotace, Jablonec nad Nisou, projekt, peníze, doprava, Liberecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Radka Loučková Kotasová, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro Liberec. Za odpískaný terminál v Jablonci by mohl na své projekty získat desítky milionů  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.