Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V červenci se turistům otevře radniční věž v Jablonci

Vyhlídka na radniční věži v Jablonci nad Nisou se otevře v červenci. Loni na ni v letní sezoně vystoupalo kolem 850 lidí.

V minulosti byla většinou přístupná už od června, loni a letos ale otevření zkomplikovala koronavirová opatření, loni věž otevřeli až v polovině července. Přestože byla minulá sezona kratší i kvůli reklamaci fasády na věži, nakonec byla návštěvnost srovnatelná, řekla Radana Schaeferová z Jabloneckého kulturního a informačního centra.

Do konce letošních prázdnin by měla být věž otevřená každý všední den od 10:00 do 17:00.

„Teď v červnu, pokud by nějaké školní kolektivy měly zájem, třeba když jsou tady ve škole v přírodě, tak když se nám ozvou, pokusíme se pro ně najít termín už teď v červnu," doplnila Schaeferová. Se zahájením prázdnin se podle ní zároveň v přízemí radnice otevře turistické informační centrum, odkud budou prohlídky s průvodcem vyrážet a turisté tu mohou získat i další informace, mapy, informační materiály nebo upomínkové předměty.

Radnice je nejznámější stavbou architekta Karla Wintera

Jablonecká radnice je významnou stavbou československé meziválečné architektury. Funkcionalistická budova postavená v letech 1931 až 1933 je nejvýznamnější a nejznámější stavbou architekta Karla Wintera. Ten nestál jen za podobou samotné radnice, ale navrhoval do posledního detailu i její interiér včetně osvětlení nebo klik. Město na obnově budovy pracuje přes deset let, za tu dobu do ní investovalo přes 50 milionů korun. Díky detailním nákresům se v budově objevily i prvky, na které při její výstavbě nezbyly peníze - třeba lucerny ve vestibulu.

Z bezpečnostních důvodů je věž přístupná jen s průvodcem. Pro turisty je podle Schaeferové velkou atrakcí i takzvaný páternoster - výtah, který je ale vyveze jen čtvrtého patra. Dál už musí po svých vyšlapat 116 schodů na věž. Cestou mohou návštěvníci nahlédnout i do zrekonstruovaných zasedacích sálů ve druhém patře radnice. Za jasného počasí je z 51 metrů vysoké radniční věže vidět nejen město, ale i okolní hřebeny hor - Černou studnici, Bramberk, Královku, Císařský kámen, Libereckou výšinu a Ještěd.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky ČR, rekreace, turistika, památky, správa, Jablonec nad Nisou, radnice, Karl Winter, vyhlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V červenci se turistům otevře radniční věž v Jablonci  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.