Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Úterý 30. dubna 2024  |  Svátek má Blahoslav
Bez reklam

Jablonec čelí problematickým partičkám mladistvých. Pandemie vše jen umocnila

Jablonec se dlouhodobě snaží vyřešit situaci se skupinkami problémových mladistvých. Uzavření škol během pandemie pak tyto problémy ještě zvýraznilo.

V Tyršových sadech, na Žižkáči nebo ve Mšeně, právě na těchto místech se musí obyvatelé Jablonce nejčastěji potýkat s hloučky mladistvých, které obtěžují okolí, popíjí alkohol a dělají nepořádek. Někteří lidé se tak určitým lokalitám raději vyhýbají. „Město však nad problémovým až kriminálním chováním mladistvých nemůže zavírat oči,“ řekl již dříve náměstek primátora David Mánek.

Boj jablonecké radnice s problémovými skupinkami mladistvých. Volejte strážníky, radí obyvatelům

Několik posledních měsíců způsobují na veřejných místech v Jablonci problémy skupinky mladistvých. Dělají nepořádek, obtěžují kolemjdoucí, popíjejí alkohol. Vedení města nyní vyzvalo občany, aby v případě rušení veřejného pořádku okamžitě volali...

Město nedávno také vyzvalo občany, aby na hlučné skupinky narušující veřejný pořádek upozorňovali a neváhali zavolat strážníky. Sami Jablonečáci se ale nemají do řešení pouštět. „Teenageři většinou nekomunikují a na výtky kolemjdoucích reagují často agresivně slovním i fyzickým napadáním,“ komentoval Mánek. V místech, kde dochází k výskytu takových skupinek nejčastěji, vždy městská policie zintenzivní kontroly. V tomto případě mají ale zvýšené hlídky ten následek, že se teenageři přesunou na jiné místo.

Přestože město vyzvalo občany, aby podobné partičky strážníkům hlásili, městská policie zatím neeviduje zvýšený počet oznámení souvisejících právě s nimi.

Město nyní hledá vhodné řešení, jak s problémovou mládeží naložit. „V současné době probíhají intenzivní jednání mezi náměstkem primátora pro oblast humanitní Davidem Mánkem a dalšími organizacemi zabývajícími se problematikou mladistvých,“ sdělila Drbně mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová. Do jednání se zapojují zástupci policie, strážníků, OSPODu, státního zastupitelství, ale také probační a mediační služby i nízkoprahového centra. „Jednou z možností je mimo jiné navýšení počtu asistentů prevence kriminality nebo zřízení pracovní pozice koordinátora pro mládež přímo na magistrátu,“ dodala Fričová.

Pomoci by mohl terénní pracovník

Jablonec také zvažuje v rámci preventivní práce s problematickými partičkami nasadit terénního pracovníka pro mládež. Ten by se jako takzvaný streetworker vydával v odpoledních hodinách do vytipovaných míst, mapoval potřeby cílové skupiny, v tomto případě tedy skupin mladistvých, a nabízel jim vhodné alternativy trávení volného času. Městské policii se nepodařilo získat na tento projekt dotaci z ministerstva vnitra, bude tak hledat jiný způsob financování.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Jablonecko, Liberecký, pandemie, koronavirus, Jablonec, obecní policie, Mšeno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec čelí problematickým partičkám mladistvých. Pandemie vše jen umocnila  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.