Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Do školy na Podhorské se vrátí studenti nejdříve po novém roce

Do zrekonstruované Střední školy řemesel a služeb v Jablonci se vrátí studenti nejdříve v druhém pololetí. Práce ve škole, která se při výstavbě centra vzdělávání před třemi lety částečně zřítila, by měly být hotové v půlce října.

Školu je třeba vybavit nábytkem, ale hlavně moderními technologiemi. Někteří výrobci zanikli, některé výrobky už se nedělají a všechno se tím zkomplikovalo, řekl dnes náměstek hejtmana pro školství Dan Ramzer.

Škola řemesel v Jablonci jako jediná v Česku nabízí sklářské a bižuterní učební obory, nové centrum odborného vzdělávání by mělo studentům zajistit špičkové vybavení, jako je například vypalovací pec, cínovací lázeň, pneumatický vulkanizační lis, brusky, frézy, letovací pistole, leštičky a moderní vrtačky. Centrum mělo být hotovo už v roce 2019, koncem listopadu 2018 se ale zřítila část zdi v prvním a druhém patře budovy. Situaci zhoršil těžký mokrý sníh, který zatížil střechu. Nikomu se nic nestalo, studenti se od začátku prací učí jinde.

Příčinou zřícení byly špatně odvedené práce

Podle statiků byly příčinou havárie zřejmě špatně odvedené práce na úpravách v 80. letech minulého století. Budova hrozila zřícením, proto ji musely zvenčí podepřít železné věže a stavbaři museli celý objekt zpevnit. Kraj původně zvažoval demolici objektu a výstavbu nového, nakonec ale zvolil o něco levnější sanaci. I tak stavba přijde místo původních 112 milionů korun zhruba na 195 milionů. „Cílem projektu je podpořit naše unikátní sklářské a bižuterní obory a zajistit pro ně špičkové vybavení a technologie," řekl ředitel školy Martin Kubáč.

Jablonecká škola je v oblasti vzdělávání partnerem iniciativy šesti evropských zemí v čele s Francií, které usilují o zapsání ruční výroby skla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mimo Česka se připojilo také Německo, Maďarsko, Finsko a Španělsko. „Museli jsme dát souhlas, že s tím řemeslem budeme dál pokračovat a zachováme ho pro budoucí generace," doplnil Kubáč. Jablonecká škola nabízí několik oborů, které se jinde v Česku neučí, jako je foukání technického skla, učí se tu ale také výrobci skleněné a kovové bižuterie, zlatníci nebo budoucí klenotníci.

Centrum odborného vzdělávání v Jablonci je posledním z osmi projektů za 600 milionů korun, které kraj na svých školách v končícím programovacím období uskutečňuje s využitím evropských dotací. Pracuje se už na přípravě dalších podobných projektů. Moderní vybavení i prostory by díky nim měli v příštích letech získat třeba studenti Střední školy v Semilech, Střední školy gastronomie a služeb v Liberci, Střední školy strojní, stavební a dopravní Liberec nebo jablonecké technické průmyslovky.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto čtenář Drbny

Štítky stavby, správa, školy, Liberecký, Jablonec nad Nisou, Jablonec, Střední škola řemesel a služeb, Česko, Dan Ramzer, projekt, střední škola, UNESCO, Liberec, Finsko, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do školy na Podhorské se vrátí studenti nejdříve po novém roce  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.