Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Jablonci vznikne Středisko výchovné péče. Bude se zabývat problémovou mládeží

V jablonecké ulici Smetanova vznikne Středisko výchovné péče (SVP), které se bude věnovat mládeži potýkající se s nejrůznějšími obtížemi. Město zařízení dlouhé roky postrádá.

Na vybudování SVP spolupracuje Jablonec s Libereckým krajem, se kterým uzavřel memorandum. Kraj do střediska investuje více než 3,5 milionu korun. „Liberecký kraj pro vznik Střediska výchovné péče Jablonec nad Nisou rekonstruuje na své náklady prostory na Střední škole řemesel a služeb ve Smetanově ulici v první patře budovy domova mládeže,“ uvedl na dotaz Drbny Dan Ramzer, náměstek hejtmana.

Kraj investuje do úprav prostor pro SVP, Jablonec pro změnu opraví za zhruba šest milionů korun Základní a Speciální školu v Liberecké ulici.

Podle Ramzera díky vybudování SVP vznikne v Jablonci unikátní středisko poradenských služeb. V budově totiž již sídlí Speciálně pedagogické centrum a Pedagogicko-psychologická poradna, obě zřizované krajem. „Umístěním SVP do Smetanovy ulice získají Jablonečané ucelený servis k pomoci při výchově a vzdělávání dětí, které se v tomto ohledu potýkají s nejrůznějšími obtížemi. V zásadě bude možné na jednom místě řešit nejen specifické poruchy učení a chování, ale i dílčí patologie, komentoval náměstek primátora David Mánek.

Pomoc pro děti, rodiny i třídy

Středisko se bude zaměřovat zejména na ambulantní práci s dětmi, dospívajícími a jejich rodinami. Pracovníci SVP poskytnou dětem odborné psychologické nebo speciálně pedagogické vyšetření. Dále středisko nabízí individuální a skupinovou konzultační podporu studentům i pedagogům, třídním kolektivům pak programy dlouhodobé primární prevence, diagnostiku třídního kolektivu a intervenční programy,“ vysvětlil ředitel Dětského diagnostického ústavu v Liberci Vladimír Brebta.

V prostorách dojde k přeměně obytných buněk na pět kanceláří se sociálním zázemím. Vznikne zde terapeutická místnost, místnost pro sociální pracovnici, psychologa, speciální pedagogy i archiv. „Předpokládáme, že vše bude hotové nejpozději do konce června příštího roku,“ sdělil Ramzer, který vznik SVP vnímá velmi kladně.

Proto kraj také poskytl své prostory. Se zvyšujícím se počtem dětí a mladistvých s výchovnými problémy, dětí z disfunkčních rodin a dětí jako pachatelů trestné činnosti vznikla potřeba předcházet vzniku a rozvoji negativních projevů v jejich chování nebo narušení jejich zdravého vývoje. Žádoucí je zmírňovat, odstraňovat příčiny či důsledky již rozvinutých poruch chování a negativních jevů v sociálním vývoji a přispívat ke zdravému osobnímu rozvoji dětí,“ dodal.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky Liberecký, Jablonec, SVP, středisko výchovné péče, mládež, děti, chování, vzdělávání, Jablonec nad Nisou, Dan Ramzer, Liberecký kraj, Střední škola řemesel a služeb, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci vznikne Středisko výchovné péče. Bude se zabývat problémovou mládeží  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.