Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Jablonci plánují slavnostní rozsvícení vánočního stromu i oblíbené trhy

Po roční přestávce by se mělo v Jablonci nad Nisou v neděli 28. listopadu uskutečnit slavnostní rozsvícení vánočního stromu za účasti veřejnosti. Loni ho mohli lidé kvůli koronavirovým opatřením sledovat jen on-line prostřednictvím webových kamer. Letos se má i přes nynější zhoršování epidemie koronaviru konat. Akci ale budou letos provázet bezpečnostní opatření podobná těm na fotbalových zápasech nebo na velkých kulturních akcích. V plánu jsou zatím i oblíbené vánoční slavnosti s Primátorským svařákem a trhem, řekl primátor Jiří Čeřovský (ODS).

„Začíná advent, a hlavně děti se těší na Vánoce. Právě ony si mohou už od 28. listopadu vhodit do schránky Ježíškovy pošty, kterou najdou pod rozsvíceným stromem, svůj dopis a těšit se na odpověď. Je samozřejmě smutné a nepříjemné, že i letos bude nutné dodržovat určitá pravidla daná vládními nařízeními," doplnil jablonecký primátor. Samotnému rozsvícení vánočního stromu bude předcházet stejně jako v minulosti vystoupení dětského pěveckého sboru Iuventus, gaude!, program pak zakončí soubor Gospel Yetu.

„Chystáme program naživo, ale to s sebou nese i nezbytná opatření, která se hromadných akcí týkají. Příchozí před vstupem na Mírové náměstí projdou kontrolou. S největší pravděpodobností bude povinný respirátor, s výjimkou nejmenších dětí, a u osob nad 12 let bude nutné doložit očkování nebo prodělání nemoci covid-19. Podmínky budeme samozřejmě sledovat a aktualizovat," řekl k podmínkám vstupu na akci ředitel městské společnosti Kultura Jablonec Petr Vobořil. Připraven je podle něj i on-line přenos pro ty, kdo na rozsvícení stromu jít nemohou nebo nechtějí a také pro případ, že se situace zhorší natolik, že přítomnost diváků nebude vůbec možná.

Po roční pauze by se také měly od 15. do 18. prosince uskutečnit vánoční slavnosti s trhem a Primátorským svařákem. „Primátorský svařák budeme s kolegy náměstky rozlévat do originálních hrnečků s motivem jedné z věží okolních rozhleden v pátek 17. prosince od 15:00. Stánek bude na Mírovém náměstí. Výtěžek z prodaných hrnečků tentokrát poputuje jablonecké pobočce společnosti Dobrá rodina," řekl Čeřovský.

Do centra se po roční koronavirové pauze vrátí o adventu také trh. „Zájem trhovců je velký, nejsme schopni všechny uspokojit, protože musíme dodržovat rozestupy mezi stánky, a tak jsme je museli zredukovat. Z 80 jsme dneska na nějakých 51. Některé jsme museli odmítnout, je to nepříjemné, protože prodejci mají o Jablonec zájem, líbí se jim tady a mají i dobré obchody. Budou na náměstí i v Podhorské ulici, ale nejdeme do vnitřních prostor, protože pak nejsme schopni dodržet koronavirová opatření," dodal Vobořil.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Jablonec

Štítky zábava, správa, trh, Vánoce, Jablonec nad Nisou, vánoční stromek, Jiří Čeřovský, pandemie covidu-19, ODS, advent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci plánují slavnostní rozsvícení vánočního stromu i oblíbené trhy  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.