Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

K novému poplatku za odpad se v Jablonci zatím neregistrovaly tisíce občanů. Od února jim budou hrozit pokuty

Novou smlouvu na svoz a likvidaci komunálního odpadu nemá třetina klientů v Jablonci nad Nisou, staré smlouvy jim vypršely 31. prosince. Radnice od nového roku systém změnila, a lidé se tak musí k poplatku za odpad znovu registrovat.

Lhůta měla podle vyhlášky skončit v sobotu 15. ledna, radnice se ji teď rozhodla prodloužit do konce ledna. Po tomto datu už ale těm, kdo povinnost nesplní, hrozí citelné pokuty, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová.

„Ačkoli bylo možné se k poplatku za komunální odpad z nemovitosti zaregistrovat už od loňského září, mnoho plátců svou povinnost nesplnilo. K datu 12. ledna chyběla registrace ještě 2100 subjektům," doplnil náměstek primátora Milan Kouřil. Překvapivě nejvíc podle něj svou zákonnou povinnost zanedbali majitelé rodinných domů, novou smlouvu nemá 970 z nich. Registrovat se ještě musí také zhruba 60 vlastníků rekreačních objektů a zbytek hříšníků jsou většinou bytové domy.

Ignorujícím plátcům hrozí vysoké pokuty

„Nezaregistrované plátce město vyzve k okamžité nápravě. Pokud budou i nadále ignorovat svou povinnost ohlásit se jako plátce poplatku, je možné dle zákona přistoupit k uložení pokuty za nesplnění povinnosti až do výše 500 000 korun a včas neuhrazený poplatek může magistrát vyměřit," uvedla Fričová. Nezaregistrovaným subjektům svozová společnost odveze nádobu na odpad a dotyčný pak podle mluvčí může dostat ještě další pokutu až 100 000 korun za nedodržování obecně závazné vyhlášky města o odpadech.

Plátci se mohou registrovat prostřednictvím formuláře, který najdou na webu města, podat ho mohou osobně každý den v přízemí radnice. „Stále je možné formulář v obálce s označením ODPADY vhodit také do schránky před vchodem do budovy městské policie označené KORESPONDENCE ODPADY, zaslat jej prostřednictvím datové schránky nebo poštou, pak je rozhodující razítko s datem podání," dodala mluvčí magistrátu.

Jablonec je jedním z mála měst v Libereckém kraji, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici, kvůli novele zákona o odpadech museli i tam schválit novou vyhlášku. Ceny za odpad sjednotili, což pro majitele nejmenších šedesátilitrových nádob při vyvážení každý týden bude znamenat zdražení jen zhruba o dvě koruny ročně, u 120litrové nádoby se ale cena zvedla o 56 procent a v případě 1100litrového kontejneru o 73 procent. Nový systém od počátku kritizují opoziční Piráti, protože zavádí povinný objem popelnice na hlavu, a pro domácnosti zvyklé důsledně třídit je demotivující.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay

Štítky odpady, správa, peníze, Jablonec nad Nisou, odpad, poplatek, magistrát, Milan Kouřil, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K novému poplatku za odpad se v Jablonci zatím neregistrovaly tisíce občanů. Od února jim budou hrozit pokuty  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.