Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Chtěla investovat do kryptoměny. Žena během půl roku přišla o čtyři miliony

O téměř čtyři miliony korun přišla za posledních pět měsíců žena z Jablonce nad Nisou. Ta totiž naletěla podvodníkům. Myslela si totiž, že investuje na burze do kryptoměn. Případ řeší kriminalisté.

„Žena na začátku října loňského roku zareagovala na reklamní sdělení ohledně investic, které obdržela do svého mobilního telefonu. Do formuláře uvedla své jméno, telefonní číslo a e-mail,“ popsala mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Podle ní byla za několik dní telefonicky kontaktována neznámou ženou, která ji informovala o možnosti investic a s tím souvisejícím přidělení finančního manažera, který jí bude vše zařizovat.

Podvodníci mají novou fintu, jak získat přístup do počítače. Po telefonu se vydávají za Microsoft

V současné době se objevil nový způsob, který zkouší podvodníci po telefonu. Volající se představí jako pracovník technické společnosti Microsoft a snaží se oběť přesvědčit, že má napadený počítač. Jejich cílem je získat vzdálený přístup k vašim...

Jenže poté přišly problémy. „V následujícím období poškozená v rámci komunikace s přiděleným finančním poradcem provedla několik plateb na různé účty a tomuto poradci také umožnila vzdálený přístup do svého počítače,“ dodala mluvčí.

Podvedené ženě ale nejspíš stále nepřišlo nic divného a ve spolupráci pokračovala. Manažerka ženě ukázala prostřednictvím tohoto dálkového přístupu různé transakce s akciemi na burzách s kávou, pšenicí nebo zlatem. Také jí ovšem vysvětlila údajně nový projekt kryptoměny Bitcoin s počátečním vkladem 650 tisíc a vytvořila jí i kryptopěněženku. „Poškozená souhlasila jak s podmínkou počátečního vkladu, tak i s vytvořením kryptopeněženky. Následně v průběhu uvedených pěti měsíců převedla v několika platbách ve statisícových částkách na různé účty téměř čtyři miliony korun,“ uvedla Sochorová.

A výsledek obchodování? Žena přišla o téměř čtyři miliony, zpět se jí vrátilo 23 tisíc. „Zřejmě jako „důkaz úspěšného obchodování“ na burze,“ doplnila mluvčí.

Podvodníků přibývá. Policie stále častěji řeší vishing i podvody s kryptoměnou

Kriminalisté nejen v Libereckém kraji v poslední době evidují šířící se podvodná jednání, která se týkají nejen kryptoměny. Veřejnost tak vyzývají k opatrnosti před podezřelými nákupy a dalšími šejdíři.

Kriminalisté již ve věci zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestných činů podvod a neoprávněný přístup k počítačovému systému a nosiči informací. Policisté také varují, aby lidé nikomu nedávali své údaje k účtům a vzdálený přístup do počítače.

„Opatrnosti a obezřetnosti není nikdy dost, o to více to platí v kyberprostoru, kde nikdy nevíme, kdo se skutečně nachází na druhé straně počítače. Proto si vždy dostatečně prověřte, zda nakupujete, obchodujete nebo provádíte transakce u ověřených firem, na skutečných internetových burzách,“ uzavřela mluvčí.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky policie, podvody, kryptoměna, jablonec, Bitcoin, burza, Jablonec nad Nisou, počítač

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Alžběta Dvořáková

Aby vám z oblasti kryptoměn už nic neuniklo, tak se podívejte na náš web tradeinfo.cz, kde pro vás shromažďujeme všechny aktuální informace. .

Sobota, 12. března 2022, 19:57Odpovědět

Chtěla investovat do kryptoměny. Žena během půl roku přišla o čtyři miliony  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.