Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Žáci z Jablonecka zpracovali příběhy pamětníků. Výstava putující krajem se zastaví v Jablonci nad Nisou

Od konce května putuje po Jablonecku výstava s názvem Příběhy našich sousedů pod záštitou regionální pobočky neziskové organizace Post Bellum, Paměť národa. Příběhy deseti pamětníků zpracovali žáci z jabloneckých škol, nyní se přesune na náměstí Dr. Farského.

Po Jablonecku výstava putuje už od 27. května, nyní se přesouvá přímo do Jablonce. Vernisáž výstavy se uskuteční 14. června v 16:00 na náměstí Dr. Farského. Vyprávění pamětníků se ujali žáci základních škol a studenti gymnázií v Jablonci nad Nisou a na Jablonecku. 

„Výstava seznamuje návštěvníky s příběhy deseti pamětníků žijících v Jablonci a okolí. Je jedinečná tím, že se na zpracování příběhů podíleli sami žáci a také tím, že jsou pamětnické příběhy provázané s naším regionem," představila výstavu regionální koordinátorka projektu Lada Halounová. „Přáli jsme si, aby se příběhy dostaly blíž k lidem, a tak to celé za výrazné podpory Nadace Jablotron vzniklo,” dodala.

Post Bellum je nezisková organizace, která od roku 2001 vyhledává a nahrává vzpomínky pamětníků klíčových momentů 20. století. Stěžejním projektem Post Bellum se proto stala Paměť národa, sbírka vzpomínek konkrétních osobností, fotografií, deníků a různých archiválií z období totalit 20. století.  

Projekt seznamuje žáky s moderními dějinami

Projekt Příběhy našich sousedů funguje v Libereckém kraji již od roku 2018. Jeho cílem je seznámit studenty s moderními dějinami formou rozhovorů s pamětníky, kteří jim vypráví konkrétní příběhy. Také si díky tomu žáci vyzkouší dokumentární činnost i závěrečnou prezentaci před publikem. 

Zapojilo se celkem sedm škol z Jablonecka, žáci zachytili příběhy pamětníků z Jablonce nad Nisou, Rychnova u Jablonce, Horního Maxova, Janova, Smržovky či Josefova Dolu. 

Matku odvedli do ČSR, mladou dívku nechali za hranicemi

Mezi příběhy je i ten od paní Jany Ullmanové z Jablonce. Se svou matkou – ještě jako malé děvče – emigrovala roku 1969 do Rakouska, kde nějaký čas společně žily. Jednoho dne, když se procházely v blízkosti hranic, přijela z české strany auta plná pohraničníků. Namířili na ně samopaly a Janinu matku a rodinného přítele odvezli do Československa do Ruzyňské věznice. Jana byla skoro plnoletá, pohraničníci ji však považovali za příliš mladou, což ji zachránilo. Ponechali ji tak napospas osudu v Rakousku. Její příběh se dostal do novin a zpráva obletěla celý svět.

Příběh zaujal i studentku, která se na jeho zachycení se spolužáky podílela. „Ten příběh mi utkvěl v hlavě, bylo to opravdu velmi zajímavé. Ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc obdivuji paní Ullmannovou, jak zvládla být v cizí zemi sama, když byla v podobném věku, jako jsem teď já," řekla studentka Agáta Špačková

Výstava se přesune z Náměstí Míru v Rychnově a 12. července bude převezena na Lidické náměstí do Smržovky, kde si ji zájemci budou moci prohlédnout až do 28. července. „Budeme rádi, když se na výstavu přijdete podívat,” dodala ředitelka regionální pobočky Paměti národa Severní Čechy Michaela Pavlátová

Několikaměsíční práce studentů završená prezentací

Příběhy našich sousedů je vzdělávací projekt společnosti Post Bellum pro žáky osmých a devátých tříd základních škol a tercií a kvart víceletých gymnázií. Ti mají za spolupráce učitelů a dalších osob z Post Bellum za úkol se stát rozhlasovými nebo televizními dokumentaristy. Vyzpovídají pamětníka, natočí vzpomínky, digitalizují fotografie, nasbírají materiál v archivech a vytvoří pak rozhlasovou, televizní nebo psanou reportáž či dokument. 

„Někteří podle příběhu kreslí komiks, jiní tvoří prezentaci pro spolužáky, další se vydají do Českého rozhlasu, kde jim redaktoři pomohou sestříhat nahrávku do rozhlasové reportáže. Nakonec musí vystoupit před publikem a výsledky své práce představit veřejnosti a odborné porotě," informovala organizace v tiskové zprávě. 

K lednu 2021 se do projektu zapojilo až 7 500 žáků a studentů z téměř tisíce škol po celé České republice, kteří zdokumentovali či dokumentují celkem 1 800 pamětnických příběhů. Cílem organizace není zapojit jen elitní školy a nejnadanější žáky, ale naopak zpřístupnit touto formou moderní dějiny co nejširšímu okruhu čtrnáctiletých a patnáctiletých žáků a studentů.


 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Paměť národa

Štítky Liberecký kraj, Jablonecko, výstava, vernisáž, příběhy, pamětníci, žáci, historie, Paměť národa, okres Jablonec nad Nisou, Jablonec nad Nisou, Post Bellum, projekt, moderní dějiny, Rakousko, Československo, Jablotron

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žáci z Jablonecka zpracovali příběhy pamětníků. Výstava putující krajem se zastaví v Jablonci nad Nisou  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.