Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

V Jablonci třídí papír a plasty přímo u domů, nejprve v Kokoníně a Vrkoslavicích

V Jablonci nad Nisou město umožnilo od června třídit odpady přímo u domů. Jako první dostaly nádoby na plasty a papír domácnosti v rodinných domech a malých bytových domech v Kokoníně a Vrkoslavicích. Už v minulém týdnu se poprvé svážely plasty, dohromady se jich u domů vytřídily dvě tuny. V tomto týdnu se poprvé svážel od rodinných domů papír, řekla mluvčí magistrátu Jana Fričová. Od zavedení takzvaného systému door-to-door si radnice slibuje lepší třídění.

„Přistavované nádoby k rodinným a menším bytovým domům jsou zdarma. Plasty se vyvážejí dvakrát do měsíce, papír jednou. Lidé mohou na základě anketního lístku umístění nádob na svůj pozemek odmítnout, nebo se rozhodnout jen pro jednu z nich. Naprostá většina obyvatel Kokonína a Vrkoslavic zavedení individuální sběru tříděného odpadu přijala s nadšením. Stalo se nám, že nádoby na plast a papír lidé v Kokoníně odmítli, a pak si své rozhodnutí rozmysleli. Je to možné, nádobu můžeme přistavit i dodatečně," doplnila Fričová.

Radnice druhého největšího města v Libereckém kraji počítá s dalším rozšířením systému. „Letáky upozorňující na tuto možnost třídění nyní dostávají obyvatelé Žižkova Vrchu, okolí Doliny či vodní nádrže Novoveská. Ti by nádoby na plast a papír měli ke svým domům dostat v průběhu letních prázdnin. A pokračovat budeme postupně dál," řekl náměstek primátora Milan Kouřil (ANO). V říjnu by měli nádoby dostat obyvatelé zbytku centra města, Šumava, Jablonecké Paseky a Mšeno a později také domy v Rýnovicích, Lukášově a na Proseči.

Obyvatelé v Jablonci nad Nisou mají v třídění odpadu, co zlepšovat. Ukázala to analýza směsného komunálního odpadu, kterou nechala radnice provést ve spolupráci se společností EKO-KOM v závěru loňského roku. Kontrola obsahu dvou popelářských vozů ukázala, že téměř dvě třetiny objemu kontejnerů a popelnic tvořily komodity, které lze vytřídit, jako jsou plasty, papír, sklo, kartony od nápojů nebo kovy. Loni Jablonečané vytřídili 4281 tun odpadu, což ale představuje jen 38 procent komunálního odpadu. Dalších 6881 tun odpadu skončilo v černých kontejnerech se směsným odpadem.

Jablonec je jedním z mála měst v Libereckém kraji, kde nemají paušál, ale lidé platí za popelnici. Kvůli novele zákona o odpadech museli i tam schválit novou vyhlášku. Ceny za odpad sjednotili, což pro majitele nejmenších, šedesátilitrových nádob při vyvážení každý týden znamená zdražení zhruba o dvě koruny ročně, u 120litrové nádoby se ale cena zvedla o 56 procent a v případě 1100litrového kontejneru dokonce o 73 procent.

S novým systémem se museli obyvatelé Jablonce k poplatku za odpad nově zaregistrovat. Z 6500 domácností zatím podle Fričové povinnost nesplnilo asi 550, což je zhruba osm procent. Radnice přitom lhůtu několikrát prodloužila. Hříšníci už o své popelnice přišli. Navíc jim hrozí pokuta za nesplnění ohlašovací povinnosti, která může dosáhnout až půl milionu korun. „Také budou muset prokázat, jak se svými odpady nakládají," dodala mluvčí města. Za odkládání vlastního směsného komunálního odpadu například k sousedům nebo na černé skládky hrozí podle ní pokuta až 100 tisíc korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Olomoucký kraj

Štítky ČR, odpady, správa, Jablonec nad Nisou, papír, plast, dům, Kokonín, Vrkoslavice, Liberecký kraj, Milan Kouřil, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jablonci třídí papír a plasty přímo u domů, nejprve v Kokoníně a Vrkoslavicích  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.