Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Za deset korun kočárek nebo sedačka. Jablonecké re-use centrum pořádá výprodej

Co se dá v dnešní době pořídit za deset korun? V jabloneckém re-use centru, které vyhlásilo do konce listopadu výprodej, můžete za tuto cenu získat kočárek, sedačku, obraz nebo sportovní vybavení.

Centrum dává druhou šanci nepotřebným věcem, které by jinak skončily na skládce, před zimou chce vyprázdnit skladovací prostory.  Výprodejem ale provoz centra ve Smetanově ulici neskončí, dál je možné věci přinášet i nakupovat, řekla  mluvčí magistrátu Jana Fričová. „Kvůli energetickým opatřením se nebude sklad přes zimu vytápět, proto město Jablonec nad Nisou nabízí až do konce listopadu totální výprodej. V nabídce jsou kočárky, dětské sedačky, drobný nábytek, nádobí či sportovní potřeby," doplnila náměstkyně primátora pro životní prostředí a strategii Lenka Opočenská (Společně pro Jablonec).

Centrum je otevřené ve všední dny od 08:00 do 17:00, v sobotu zavírá už ve 14:00.

Takzvané re-use centrum otevřeli v Jablonci nad Nisou na začátku letošního roku, provoz zajišťují Severočeské komunální služby. Hlavní myšlenkou je opětovné využití starých, ale stále funkčních předmětů. Lidé tak mohou v centru bezúplatně odevzdávat drobný nábytek, zařízení a vybavení domácností, obrazy, rámy, vázy, CD, DVD, knihy, časopisy, hračky nebo sportovní vybavení. Centrum ale nepřijímá drobnou domácí elektroniku, pracovní elektrické nástroje a jiná elektrozařízení, ani čalouněný nábytek. Předměty je možné předat také obsluze na překladišti v Proseči.

Starým věcem nový život. Obliba re-use center roste napříč republikou, lidé zde vybaví domácnost prakticky zadarmo

Kam se starým nábytkem nebo nepotřebným nádobím? Nechtěné vybavení domácnosti dříve lidé automaticky vozili do sběrných dvorů, ve většině krajských měst však v posledních letech začala vznikat tzv. re-use centra. Často jsou součástí právě...

Na základě zkušeností z jiných měst a na doporučení ministerstva životního prostředí zvolila radnice prodej formou veřejné sbírky. Ceny běžně začínají na deseti korunách za drobné předměty, jako jsou hrnky, knihy, příbory nebo drobné hračky, nejdražší věci, jako jsou kola nebo kočárky, se běžně prodávají za 200 korun. Výtěžek z prodeje použije magistrát pro obnovu a údržbu městské zeleně a na pořízení a údržbu herních prvků na dětských hřištích. „Od začátku provozu se zatím vybralo 96 400 korun," uvedla vedoucí správy místního hospodářství města Barbora Šnytrová.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jablonec nad Nisou

Štítky odpady, sociální, správa, Jablonec nad Nisou, re-use, kočárek, nábytek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za deset korun kočárek nebo sedačka. Jablonecké re-use centrum pořádá výprodej  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.