Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Do lesů v okolí Jablonce uzavřených kvůli lovu prasat se vypravil houbař

Uzavřené lesy v okolí Jablonce nad Nisou kvůli odlovu přemnožených divokých prasat neodradily od návštěvy houbaře. Porušením zákazu vstupu si vysloužil od úřednice magistrátu pokutu ve výši 1000 korun, informovala mluvčí policie Ivana Baláková. V honitbě se přitom pohybovalo kolem 90 střelců a honců a s nimi 20 loveckých psů. Od 7:00 zhruba do 15:00 odlovili tři menší a pět větších prasat, řekla mluvčí jabloneckého magistrátu Jana Fričová.

Na dodržování zákazu vstupu, který platil pro oblasti Srnčího dolu, Rádla a Proseče nad Nisou, dohlíželi kromě policistů také strážníci a hasiči. „Šel tam člověk, který zákaz porušil, ačkoliv o něm věděl," uvedla Baláková s tím, že porušení zákazu vysvětlil potřebou jít na houby. Na místo přestupku se dostavila úřednice z jabloneckého magistrátu, která muži uložila pokutu. Hrozila mu sankce až do výše 10 tisíc korun.

Odlov se podle Fričové obešel bez dalších komplikací. Nikdo jiný zákaz neporušil. Ředitel jablonecké městské policie Michal Švarc před začátkem honitby sdělil, že porušením zákazu se lidé vystaví hrozbě vážného nebezpečí. „K odlovům černé zvěře je používáno velice výkonné střelivo a má dráhu letu nějakých pět kilometrů. Po celé dráze letu má smrtící účinek. To je zásadní věc, kterou by si lidi měli uvědomit, tam opravdu hrozí nebezpečí ztráty života," doplnil Švarc.

S přemnoženou černou zvěří se podle Petry Němečkové z oddělení životního prostředí města Jablonec potýká od roku 2021, kdy město o prázdninách kvůli odlovu divočáků zavřelo lesy v Srnčím dole. O rok později Jablonec zakázal vstup do lesů v nočních hodinách od prosince a uskutečnily se dvě víkendové naháňky s úplnou uzavírkou na celé dny.

Jablonecký magistrát také kvůli odchytu černé zvěře pořídil loni odchytovou klec a instaloval u ní fotopasti. Klec je v ulici Za Plynárnou, která je kvůli tomu v těchto místech uzavřena pro dopravu i pěší. I díky tomu se podařilo výrazně zvýšit množství odlovených divočáků. Letos od dubna do konce října se podle primátora Miloše Veleho (ODS) podařilo odchytit či odlovit 114 divokých prasat, v předešlé sezoně jich bylo 83.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, příroda, správa, myslivost, prasata, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do lesů v okolí Jablonce uzavřených kvůli lovu prasat se vypravil houbař  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.