Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Jablonec znovu zprovoznil odchytovou klec, přesunul ji do ulice Plynární

Odchytová klec v Jablonci nad Nisou je opět v provozu. Město ji přesunulo do ulice Plynární na Žižkově vrchu. V kleci je kamera, která je napojená na operační středisko jablonecké policie. Město vyzývá své občany, aby odchytovou klec nehledali, nevstupovali k ní a nepouštěli k ní ani své děti a psy.

Město Jablonec nad Nisou znovu uvedlo do provozu odchytovou klec, kterou přestěhovalo do ulice Plynární na Žižkově vrchu. Městem se totiž potuluje pětice osiřelých selat. „Odrostlá selata, která nehodou přišla o matku, se zdržují v blízkosti Žižkova Vrchu, kam se naučila chodit ke kontejnerům za potravou. Bohužel hojnost potravy je z bioodpadu, který lidé odkládají na okraj lesních pozemků mimo své zahrady,“ sdělila Petra Němečková z oddělení životního prostředí a státní památkové péče jabloneckého magistrátu. Vlivem toho si pak lidé lákají divoká prasata do blízkosti svých domů. Obyvatelé si nyní stěžují na to, že je divočáci na sídlišti ohrožují. 

„Proto se magistrát rozhodl přestěhovat odchytovou klec na nové místo, blíže právě Žižkovu Vrchu. Klec je v provozu od čtvrtečního podvečera, je v ní krmení a hlídá ji kamera napojená na operační středisko Městské policie Jablonec,“ říká Vratislav Pavlín, vedoucí jabloneckého oddělení krizového řízení.

Jablonec vyzývá své občany, aby odchytovou klec nehledali, nechodili a nevstupovali k ní, a také k ní nepouštěli své psy a děti. „Pokud budou divočáky v blízkosti klece rušit, bude naše snaha marná, prasata se jí vyhnou. Zároveň bych ráda upozornila pejskaře, aby chodili se svými svěřenci vždy na vodítku, je to i v zájmu jejich psů,“ dodává Němečková.

Ve městě je zakázaný lov, jelikož Jablonec spadá do pásma s výskytem nákazy prasečího moru. Odstřel zvířat v obydlených částech města není možný z důvodu bezpečnosti. Od dnešního rána se lesní hospodáři vydali na Žižkův Vrch a od ulice Plynární směrem k Srnčímu dolu se se svými loveckými psy snažili divočáky z obydlených částí vytlačit. 

Podle tiskové mluvčí města, Jany Fričové, je ale těžké realizovat opatření spojená s tímto problémem. „Realizace veškerých opatření k regulaci černé zvěře je složitá. Sami obyvatelé mohou udělat to, že nebudou vyhazovat bioodpad včetně odpadu ze zahrad, nebudou při procházkách lesem hluční a nebudou pouštět své psy z vodítek – tím zvěř plaší a z lesů vyhání,“ sdělila mluvčí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Se souhlasem města Jablonec nad Nisou

Štítky Jablonec nad Nisou, odchytová klec, divočák, mláďata, bezpečnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec znovu zprovoznil odchytovou klec, přesunul ji do ulice Plynární  |  Jablonecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.