Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Lanovka na Ještěd se těší oblibě, za rok svezla téměř tři sta tisíc lidí

Téměř 300 tisíc lidí se za uplynulý rok svezlo lanovkou na Ještěd. Na jaře jí čeká dvouměsíční odstávka, dočká se úplně nového motoru.

Kabinová lanovka na Ještěd v Liberci loni přepravila 295.000 lidí. Jde tak o druhou nejúspěšnější sezonu za poslední čtvrtstoletí. Letošní bude pravděpodobně horší, neboť lanovku čeká velká odstávka a investice asi za sedm milionů korun.

Kvůli výměně pohonu bude na jaře dva měsíce mimo provoz, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Ještědská dvoukabinová lanovka patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, v provozu je přes 85 let. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří.

Lanovka na Ještěd jede čtyři minuty a drží ji lano o průměru pět centimetrů. Délka trati kabinové lanovky dosahuje 1188 metrů. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem.

Loni lanovka přepravila zhruba o 7500 cestujících více než v roce 2017. „S výsledkem jsem spokojený. Je to druhá nejlepší sezona po roce 1992,“ uvedl Štěpán. V roce 1992 se lanovkou svezlo 350.000 lidí, od té doby přes 300.000 pasažérů měla jen v roce 2016. Tehdy přepravila 300.917 lidí. Loňskou sezonu považuje Štěpán za atypickou. „Lidé chodili průběžně celý rok, nebylo to takové náporové jako vždycky,“ dodal.

V posledních letech provoz lanovky komplikuje silný vítr, loni kvůli němu nemohla jezdit v 15 dnech. Dvoukabinovou lanovku na Ještěd vybudovala v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Rekordní byl pro lanovku rok 1976, kdy začala jezdit po čtyřleté rekonstrukci a přepravila skoro 600.000 lidí. Letos čeká lanovku dvouměsíční odstávka, od začátku dubna do konce května.

„Bude nový pohon a nové zabezpečení lanové dráhy,“ uvedl Štěpán. Pohon se bude podle něj měnit poprvé od velké rekonstrukce z poloviny 70. let minulého století. „Teď máme pohon stejnosměrným proudem, který vyrábí Ward Leonardovo soustrojí, což je v podstatě motor, dynamo a budič. A to vše se nahradí jedním motorem, který bude střídavý a bude tam frekvenční měnič,“ uvedl Štěpán. Podle něj se díky tomu zvýší účinnost soustrojí.

Autoři | Foto Krzysztof Weremczuk

Štítky lanovka, Ještěd, turistika, lanová dráha, Německo, Polsko, Česko, Liberec, František Wiesner, Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory

Lanovka na Ještěd se těší oblibě, za rok svezla téměř tři sta tisíc lidí  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.