Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Část pískovny se zřítila a zavalila několik osob, takovou situaci nacvičovali hasiči v okolí Horní Řasnice

Unikátní cvičení spojené se závodem záchranných psů připravil tým psovodů dobrovolných hasičů z Hejnic. Hasiči se museli poprat s různými složitými situacemi spojenými se závalem osob.

Jednou takovou byl například zasypaný automobil, ve kterém se nacházela osoba. „Hasiči tak museli osobu vyprostit a navíc jí poskytnout předlékařskou pomoc,“ komentoval zástupce velitele psovodů Pavel Morávek.

To přitom nebylo vše. Při nálezu dalšího zříceného svahu se museli předvést psovodi. Pod sutinou se totiž mohl někdo nacházet. „Do příjezdů psovodů vymezili hasiči celý prostor pátrání. V terénu byly zakopány speciální bedny pro figuranty,“ vysvětlil Morávek.

Do těchto beden si figuranti zalezli a poté byli zasypáni. Celá situace tak byla opravdu velmi podobná reálu. Tohoto cvičení se zúčastnilo na devět jednotek požární ochrany s dvěma profesionálními psovody a šestnácti psovody dobrovolných hasičů.

Další den se psovodi předvedli při pátrání ve volném terénu. „Pro toto cvičení jsme využili lesy v okolí pískovny,“ řekl zástupce velitele psovodů. V pátrání v sutinách se mezi psovody nakonec nejlépe umístila Jana Martínková, na druhém místě skončila Marie Jirásková a třetí místo obsadila Eva Bazínková. Pátrání na ploše skončilo v pořadí Martin Brandner, Martina Taterová a Jana Plívová.

Foto HZS LK

Štítky hasiči, cvičení, Horní Řasnice, pátrání, Hejnice, Marie Jirásková

Část pískovny se zřítila a zavalila několik osob, takovou situaci nacvičovali hasiči v okolí Horní Řasnice  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.