Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Cesta z Liberce na Béďov autobusem za dvacku. Jízdné do Jizerek se zlevní

Jízdenka z Liberce na Bedřichov se zlevní o pět korun. Nově totiž bude celá linka zařazena do městské tarifní zóny. Doposud spadalo pár posledních kilometrů k jizerskohorské obci do příměstské dopravy.

Cestujícím v liberecké městské hromadné dopravě (MHD) zlevní cesta do Bedřichova v Jizerských horách z 25 na 20 korun. Ročně jde zhruba o 66.000 pasažérů. Horskou obec, která patří mezi oblíbená výletní místa v létě i v zimě, Liberec od listopadu zařadí do městské tarifní zóny. Novináře o tom dnes informoval primátor Jaroslav Zámečník.

Bedřichov s Libercem sousedí, i když patří do sousedního okresu Jablonec nad Nisou. Z Liberce tam jezdí autobusová linka číslo 18, poslední tři kilometry z dvanáctikilometrové trasy ale dosud patřily do příměstské dopravy. Jde o tři zastávky od Rudolfova. „Nově jsme zavedli celou linku 18 do tarifní zóny Liberec, to znamená, že se budou moci lidé za 20 korun dopravit přímo do Bedřichova,“ uvedl primátor. Nyní základní jízdenka stojí 25 korun.

Rozšíření městské zóny bude podle Zámečníka znamenat výpadek na tržbách 1,7 milionu korun pro Liberec i Liberecký kraj, jelikož se změna dotkne i krajské dopravy. V Liberci už je několik jiných autobusových linek, které jezdí do sousedních obcí zařazených do městské tarifní zóny. Konkrétně jde o Šimonovice, Stráž nad Nisou a Kryštofovo Údolí.

Liberec už od října zavedl pro MHD ještě jednu změnu, která se týká držitelů Zlatého kříže Českého červeného kříže 3. třídy a vyšší. Jde o dobrovolné dárce krve. „Kdo má 80 a více odběrů, doživotně bude jezdit MHD bezplatně,“ uvedl Zámečník. Aktuálně je v Liberci 390 takových lidí. Dárci s více než 40 odběry mají MHD v Liberci levnější, celoroční jízdenka je stojí polovinu, 1800 korun.

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky MHD, jízdné, Liberec, Bedřichov, autobus, Jizerské hory, doprava, městská hromadná doprava, Jaroslav Zámečník, Jablonec nad Nisou, Rudolfov

Cesta z Liberce na Béďov autobusem za dvacku. Jízdné do Jizerek se zlevní  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.