Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Ještěd nejezdí. Důvodem je silný vítr

Dnes se turisté na Ještěd lanovkou nedostanou. Kvůli silnému větru je totiž mimo provoz. Na horní stanici dosahuje vítr rychlosti až 90 kilometrů v hodině.

Kvůli silnému větru nejezdí od rána kabinová lanovka na Ještěd v Liberci. Vítr na horní stanici dosahuje 90 kilometrů v hodině, přípustných je přitom je 58 km/h, pak už je provoz nebezpečný. Podle prognóz počasí zřejmě nebude možné kvůli větru jezdit po celý den, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.
 
Kabinová lanovka na Ještěd je oblíbenou turistickou atrakcí, v provozu je přes 85 let. V minulosti stávala kvůli větru zhruba dvakrát až třikrát za rok. V posledních letech ale větrných dnů přibývá. Silný vítr fouká dnes také v Jizerských horách a Krkonoších, další problémy ale hlášeny nejsou. Meteorologové vydali na dnešek výstrahu, vítr může na horách dosáhnout v nárazech 70 až 90 kilometrů v hodině.

Dvoukabinová lanovka na Ještěd patří mezi nejstarší klasické lanové dráhy, postavila ji v letech 1932 až 1933 na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Trať je dlouhá 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, ta horní pod vrcholem Ještědu o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se kabina dostává 30 metrů nad zem. Největším problémem je boční vítr, který kabinu rozhoupává a je pak podle Štěpána obtížné a nebezpečné zajet do stanice.

Na Ještěd jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska, z vrcholu hory se jim nabízí výhled na Krkonoše, Jizerské hory, Lužické hory, Český ráj a České středohoří. Loni přepravily kabiny na vrchol 295.000 lidí, šlo tak o druhou nejúspěšnější sezonu od roku 1992, kdy ji využilo 350.000 turistů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Krzysztof Weremczuk

Štítky počasí, železnice, lanovky, vítr, Liberec, Ještěd, lanová dráha, vichřice, Krkonoše, Jizerské hory, František Wiesner, Německo, Polsko, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Ještěd nejezdí. Důvodem je silný vítr  |  Liberecko  |  Z kraje  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.